Jak wysłać paczkę kurierem?
Witam !
Przymierzam się do wystawienia kilku obiektywów na allegro. Nigdy nie wysyłałem jednak paczki kurierem.
Wchodząc na strony przewoźników, cena wszędzie wynosi powyżej 50zł.
Patrząc jednak po aukcjach allegro/sklepach, średnia cena wysyłki kurierskiej to 20zł.
Jak wysyłacie wasze paczki? Znacie jakiś sposób aby obniżyć koszty przesyłki?
Domyślam się,że ceny kuriera na sklepach internetowych wynikają z podpisanej umowy z firmą kurierską.
Czytałem ostatnio o portalach, na których da się złożyć zamówienie na kuriera w niższej cenie. Jednak każda z tych stron ma jakieś negatywne komentarze, a bałbym się o zaginięcie paczki.
Poradzicie?;)
Odp: Jak wysłać paczkę kurierem?
Masz w sieci mnóstwo serwisów oferujących usługi przewozów kurierskich czołowych firm w cenach, które osiągnąłbyś dopiero po podpisaniu umowy z nimi. Jest ich cała masa , poszukaj w googlach np. wysylajnajtaniej.pl i wiele innych. Masz tam przesyłkę kurierską za ok 22-25zł w zależności od opcji. Co do komentarzy negatywnych - jak to w sieci, każdego można anonimowo opluć a jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził ;) Możesz korzystać bez obaw.
Unikaj UPS, ostatnio cyrki wyprawiaja po wprowadzeniu laserowych pomiarow paczek..
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Czytałem ostatnio o portalach, na których da się złożyć zamówienie na kuriera w niższej cenie. Jednak każda z tych stron ma jakieś negatywne komentarze, a bałbym się o zaginięcie paczki.
Poradzicie?;)
Nie wiem jakie portale konkretnie masz na myśli, ja korzystałem chyba z jednego oraz allegro i oni nie mają własnych kurierów to tylko pośrednik do innych firm kurierskich (GLS, UPS, Siódemka ...) więc jeśli chodzi o ryzyko zaginięcia paczki to jest chyba takie samo jak gdy z korzystasz z tej samej firmy bezpośrednio.
Opinie w stylu : Po 4 miesiącach nagle serwis żąda dopłaty, kurier przyjechał dopiero po kilku dniach, paczka zgubiona,itp...
--- Kolejny post ---
GLS takżę mocno obrywa...spora ilość negatywnych opinii jest niepokojąco aktualnych
Ja używałem kilkukrotnie sendit.pl, kurier DPD. Jak do tej pory bez żadnych problemów, kurierzy terminowi, ceny bardzo dobre.
A dlaczego nie paczka Pocztą Polską?
Ostatni wysyłałem 2 razy obiektywy firmą DHL (obiektyw 300 mm i 30 mm) i wraz z ubezpieczeniem (do 5000 PLN) kosztowało mnie po 29 PLN. Paczki nadawałem w oddziale DHL, jedyna niedogodność polega na tym, że przy ubezpieczeniu żądają pokazania obiektywów a więc trzeba byś przygotowanym do zapakowania na miejscu.
Cytat:
Zamieszczone przez
dapp
Ostatni wysyłałem 2 razy obiektywy firmą DHL (obiektyw 300 mm i 30 mm) i wraz z ubezpieczeniem (do 5000 PLN) kosztowało mnie po 29 PLN. Paczki nadawałem w oddziale DHL, jedyna niedogodność polega na tym, że przy ubezpieczeniu żądają pokazania obiektywów a więc trzeba byś przygotowanym do zapakowania na miejscu.
Chyba jako standard, przy NST (ostrożnie szkło, góra) koszty w DHL są sporo wyższe, nawet przy podpisanej umowie.