Odp: Jaka stałka pod cropa
C35 f/2 bedzie lepszym wyborem niz 50mm i 85mm. Kąt będzie podobny do 50mm na ff.
Ja używam "jako 50mm" czyli standard Pentacona 29mm 2.8 który na kropie daje ~46mm. 50mm(FF) na APS-C daje 80mm czyli fajny portret a 85mm(FF) daje ekwiwalent 136mm czyli jeszcze fajniejszy portret :D
35/2 na ff spoko, ale na cropie to już trochę ciasno na chrzest.
Zostaje 28/2.8 ale w tej cenie to uniwersalny tamron;/
Nie wiem czy nie lepiej poszukać używki 28/1,8.
Tak czy siak, nówka +1000 = bierz 35/2, kita pewnie masz więc gdzie zabraknie szerokości wepniesz plastik i walniesz lampą w sufit.
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
Chciałbym zakupić coś "uniwersalnego" czego będę używał do porterów, plener i w przyszłym roku w rodzinie mam chrzciny
Poluj na 50/1.4 USM.
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
Chciałbym zakupić coś "uniwersalnego" czego będę używał do porterów, plener
Gdzie się zaczyna "uniwersalność" tam się kończy pojęcie "jednej stałki pod cropa". Uniwersalność zapewni Ci dopiero zestaw: 24+35+50+85. Jednak chyba najbliższym "uniwersalności" szkłem jest 35/2.0. Po przeliczeniu daje to 56mm, czyli długą pięćdziesiątkę. To plus - minus ogniskowa, którą przez dłuższy czas robiłem wszystkie zdjęcia. Po prostu zenit miał jako "kit" heliosa 58mm. Jedno szkło, a MUSIAŁO starczyć do wszystkich zastosowań :) .
Czy na pewno wiesz dlaczego chcesz/potrzebujesz stałkę ?
1. Nie ma stałek "uniwersalnych"
2. Są zoomy które w każdej ogniskowej są lepsze od odpowiadających "tanich" lub starszych stałek
All Tests / Reviews
Z perspektywy doświadczenia, szukałbym christoo C 35mm f/2
Cytat:
Zamieszczone przez jan pawlak;1126654
[url=http://www.photozone.de/Reviews/overview#canon_aps
All Tests / Reviews[/url]
Wiem że nie ma stałek uniwersalnych dlatego dałem je w "" ! Mam zooma , 17-85 ale to jest ciemnica..
Chciałem sprawdzić jak się pracuje na stałkach dlatego taki a nie inny wybór.
Hmm własnie tak myśłałem że teraz będzie problem pomiędzy C35 a C50 :)))
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czy na pewno wiesz dlaczego chcesz/potrzebujesz stałkę ?
2. Są zoomy które w każdej ogniskowej są lepsze od odpowiadających "tanich" lub starszych stałek
All Tests / Reviews
Zwykle nawet tania stałka daje w pewnych aspektach większe możliwości od zooma.
Zestaw 35 2.0, 50 1.8, 85 1.8 to ciekawy komplet za cenę niższą od zooma 24-105 4.0.
Tyle że taki zestaw jest fajny na FF, na APS-C jest problem z szerszymi stałkami.
Wracając do tematu to najbliższa uniwersalności na APS-C jest oczywiście 35 2.0, ale ja np. nie lubię tego kąta widzenia. Zdecydowanie preferuję albo szerszy (35mm na FF, czy 24mm na APS-C) albo węższy (50mm na APS-C lub 85mm na FF). 35mm na APS-C czy 50mm na FF mi zupełnie nie leży.
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
Hmm własnie tak myśłałem że teraz będzie problem pomiędzy C35 a C50 :)))
Kwestia gustu ogniskowej... Posiadając FF dla mnie ulubioną ogniskową jest 50mm, wiec jakieś 35mm na Cropie. Myślę, że przypadnie Ci do gustu.