Jak nazywa się ta technika?
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jak nazywa się ta technika robienia/obróbki zdjęć? Tutaj przykładowe zdjęcie: link. Jakim sprzętem można osiągnąć taki efekt jak na tym przykładowym zdjęciu?
Ostatnio widzę coraz więcej zdjęć wykonanych tą techniką i przyznam, że mają one w sobie coś innego, coś co bardziej niż inne przyciąga moją uwagę.
Pozdrawiam!
Odp: Jak nazywa się ta technika?
Technika? Przecież to szerokokątny obiektyw tylko :)
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Technika? Przecież to szerokokątny obiektyw tylko :)
No i foto z przysiadu.
A jakim sprzętem mogę zrobić podobne zdjęcia? Chodzi mi konkretnie o obiektyw.
Dla Twojego aparatu szeroki kąt to będzie np. EF-S 10-22
no i dosyć wysokie ISO, bo zdjęcie w hali robione. chyba nawet nic nie dopalane. za poprzednikami - UWA i i jeszcze raz UWA.
+ edit - no i jeszcze winieta;)
Cytat:
Zamieszczone przez
longer83
A jakim sprzętem mogę zrobić podobne zdjęcia? Chodzi mi konkretnie o obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
tmkwol
Dla Twojego aparatu szeroki kąt to będzie np. EF-S 10-22
A taki kadr uzyskasz ustawiając ~15mm na tym obiektywie (czyli odpowiednik 24mm na FF). Możesz się nieco zbliżyć do tego efektu swoim kitem na najkrótszej ogniskowej, ale dokładnie to samo, to to nie będzie. Tylko pamiętaj żeby przykucnąć ;). No i podchodzisz tak blisko, żeby postacie wypełniały kadr tak jak na przykładowym zdjęciu.
Tylko nie rób tym obiektywem zdjęć teściowej, bo jak zdeformujesz mamusię to masz przechlapane.
No chyba że chodzi o to jak zrobić zeby jeden zawodnik był wyraźnie mniejszy niż dwaj pozostali. To juz wyższa szkoła jazdy
oprócz szerokiego szkła to chyba jest jeszcze lekki crossproces