Odp: crop czy ff co wybrać?
Cytat:
Zamieszczone przez
02jaro
Fotografia głównie krajobrazowa, przyrodnicza. Od czasu do czasu portret i wnętrza. Zakładam pracę w trudnych warunkach oświetlenia (mgła, pomieszczenia gdzie nie można używać lampy. Proszę o pomoc w wyborze body. Pozdrawiam.
Sam sobie odpowiedziałeś. FF.
A nie lepiej pojsc w stary sprawdzony 1ds mk II a reszte kasy wydac na dobre szkła ?
02jaro, FF to fajna zabawka ale z drugiej strony przygotuj się, że dobre szkła do FF kosztują więcej niż EF-S.
Jeżeli powyższe to nie jest dla Ciebie problem to bierz FF.
No i koniecznie statyw do krajobrazu, bo niskich iso trzeba używać, żeby wyciągnąć maksimum tonalności z matrycy.
Ale komuś kto zastanawia się nad kupnem FF chyba nie trzeba mówić o konieczności używania statywu do krajobrazu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
swoją drogą zawsze zastanawiałem się jak zrobić takie "czyste" zdjęcie jak to http://farm9.staticflickr.com/8344/8...44e1fdde_b.jpg
Wg mnie do autora wątku. Jeśli masz kasę bierz FF, jeśli nie to APS-C. Ja mam 7D i jestem zadowolony, jednak nie ukrywam, że np. mój 17-40L na FF wygląda zupełnie inaczej niż na moim 7D. W górach się sprawdza. Jak potrzebuje szerokiego to robię np. 2 zdjęcia na 17mm i składam w PS. Jednak 8-9 tys na aparat ze "szkłami" to dosyć mało, zwłaszcza jeśli chce się brać FF.
Może poszukaj na allegro jakiejś używki FF z małym przebiegiem i najlepiej gwarancją i szkła też sobie kup na allegro. Czasami można znaleźć świetne okazje.
I tak jak pisali koledzy wyżej. Pamiętaj, że na tanim szkle na FF wyjdą wszystkie jego niedoskonałości podczas gdy na APS-C będzie pod tym względem lepiej.
Zacznij od zdjęcia filtra UV, postawienia aparatu na statyw i naświetlania odpowiednio długiego... Można też zastosować filter FLW..
Reszta to LR i PS
Ale to off-topic :D
Cytat:
Zamieszczone przez
efbiaye
02jaro, FF to fajna zabawka ale z drugiej strony przygotuj się, że dobre szkła do FF kosztują więcej niż EF-S.
Jeżeli powyższe to nie jest dla Ciebie problem to bierz FF.
O tak, szczególnie 17-40/4 vs 10-22/3.5-4.5 albo 24/1.4 vs... oh, wait! :roll: