Sprzęt na wyprawę w tropiki
Czesc,
wybieram sie niedlugo na 3 tyg na Filipiny - typowa wyprawa backpackerska.
I tutaj pytanie - co byscie zabrali ze sobą ze sprzetu foto - biorąc pod uwage czesto ciezkie warunki noclegowo podróżnicze - i chec zrobienia dobrych zdjec w wolnych chwilach :)
Aktualnie rozważam wzięcie 5D mkII z 24-105 w kaburze - ale jest to dosc duzy i ciezki zestawik.
Mam jeszcze opcje zabrania 50D z Tamronem 17-50 - zestaw ktory lepiej znam bo go uzywalem dluzszy czas (duzy plus za AF - nawet z tamronem :) ).
Od razu mówię, że nie za bardzo mam ochote brać więcej niż jeden obiektyw.
PS
rozumiem że warto wziąć ze sobą polara?
Odp: Sprzęt na wyprawę w tropiki
Polar koniecznie. Dorzuciłabym jeszcze szarą połówkę.
I brałabym piątkę z 24-105 -- lepsza jakość, szerszy zakres, więcej możliwości.
Teraz też wyjeżdżam na 3 tyg do Azji, fakt, że nie backpakersko, więc biorę 5d + 17-40 + 50 + 85 (lub 100L, jak mi się jeszcze uda go dorobić przed wyjazdem).
Myślę, że jakbym szła drugi raz w góry Nepalu (czyli ileś dni targania wszystkiego na plecach), to bym wzięła też coś w tym stylu.
Imho albo się poświęcasz i bierzesz najlepszy sprzęt jaki możesz, żeby zrobić najlepsze zdjęcia jakie umiesz. Albo olewasz, bierzesz kompakta i się cieszysz lekkoscią bytu :D
Dokładnie - bierzesz tyle ile możesz. Żebyś później nie mówił sobie "o matko, ale byłoby ujęcie jakbym miał ten obiektyw..." ;)
Ja na Filipinach byłem z trzema szkłami i było ok. ;)
ja zawsze jeżdżę z jednym obiektywem (5dII + 24-70L) i nigdy nie narzekałem, zwłaszcza jak miałem wszystko upchnąć w jeden plecak.
polar się przydaję, plus parę aku do body, żeby nie zostać z jedną kreską z dala od kontaktu :)
No tak, filtr polaryzacyjny warto wziąć, szczególnie jak się jedzie w takie rejony. Jeśli dasz radę zabrać niewielki statyw (pewnie będzie ciężko) to możesz jeszcze wziąć szary filtr. Ja miałem ze sobą standard, tele i rybie oko i nie mogę powiedzieć, że któryś leżał w torbie.
Myślę, że 5D + 24-105 +Polar to bardzo dobry zestaw, jeśli chcesz tylko jedno szkło.
Podobnie 5dII i 24-105. Dla mnie ten obiektyw jest numerem 1 na wszelkie wyprawy w ciepłe rejony, Azja, Afryka. To prawda miło siedząc przed ekranem przyjemnie jest rozważać kwestie obiektywów, ale gdy przychodzi do taszczenia w upalne dni, gdy pot spływa po plecach i jeszcze ma się do dyspozycji ograniczony czas (ja podróżuję z Rodzinką w sposób zorganizowany :) ) to odechciewa mi się eksperymentów. A polar jak najbardziej.
Ja lubię szeroko i gdzie tylko bym nie pojechał z plecakiem to biorę tylko 5d II + 16-35 choć idealnie by było 5d II + 24-70 bo i szeroko i jakiś portrecik się zrobi:)
a ja radzę zakleić czarną folią napisy na aparacie i założyć niefirmowy pasek, np od zenita, zrobiłem tak gdy sam wyjechałem w tropiki i sprzęt ze zdjęciam wrócił razem ze mną a to najważniejsze :cool:
o dzieki za rady :)
Właśnie raczej wezmę 5DmkII z 24-105 - dość uniwersalny zestaw. Dobry pomysł z tym zaklejeniem - myślałem o tym - tylko pasek muszę skombinować. Ogólnie moje doświadczenia podróżnicze z wiekszą ekipą sugerują, że i tak nie ma czasu na zmiany obiektywów.
Szarą połówkę mam tylko cokina a one nie są za wygodne niestety.