Canon EF 50 mm f/1.4 USM vs Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM
Witam. Nie znalazłem wątku, w którym byłoby porównanie tych szkieł, w ogóle nie wiem czy można je jakoś porównywać? Mam dylemat, które kupić, żeby było bardziej uniwersalne. Czy canon 50mm nadaje się do jakiegokolwiek makro - bo nie spotkałem żadnych tego typu fotek robionych tym szkłem. Z kolei czy canon 60mm będzie się nadawał do portrecików - nie jakiś profesjonalnych tylko zwykłych amatorskich. Czytam wiele opinii i oba szkła są zachwalane. Nie mam możliwości się nimi pobawić więc sam nie mogę sobie wyrobić zdania. Aparat canon 7D, na pełną klatkę nie będę przechodzić ze względów finansowych. Obecnie mam C 17-55 IS i większość fotek jest na 55mm stąd moje parcie na któreś z ww. szkieł. Wiem że i tak sam będę musiał podjąć decyzje ale każda uwaga jest dla mnie cenna, za co z góry dziękuje :-)
Odp: Canon EF 50 mm f/1.4 USM vs Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM
To może kup Ef 85/1.8 USM.
Też się zastanawiałem ale doszedłem do wniosku, że chyba będzie za ciasno.
50 mm f/1.4 USM kompletnie nie nadaje się do makro, chyba że masz zamiar stosować dodatkowe akcesoria (pierścienie, mieszek, konwerter).
Z kolei 60-tka ma minimalną przysłonę f/2.8 i przy portretach z pewnością nie bedzie to samo do f/1.4 - czyli musisz zastanowić sie co ważniejsze, czy makro, czy portret i wybrać albo jedno szkło, albo drugie. Mnie zależało na makro, więc wziąłem 60 i nie żałuję.
Możesz też wziąść pod uwagę Canona EF 50 mm f/2.5 Compact Macro.
sprocket73 czy mógłbyś wrzucić jakiś link do fotek, które zrobiłeś tym 60mm. W rzeczywistości trzeba być przyklejonym do obiektu aby zdjęcie fajnie wyszło? Chodzi mi o jakieś powiedzmy pajęczyny z rosą, krople wody drobne owady. ?
Skoro przejście na FF nie wchodzi w grę to chyba proponowałbym 60/2.8. Szkło wściekle ostre. Jak sama nazwa mówi - MAKRO. Do portretów tez się w pełni nadaje - przysłona 2.8 to żaden dramat i daje całkiem przyzwoite rozmycie tła. Weź kolego swój 17-55, ustaw przysłonę na 2.8, ogniskową na 60mm i zrób jakiś portret. Sam zobaczysz, czy rozmycie tła będzie wystarczające, czy nie.
a jest też Tamron macro 60mm f2 - może to jakiś kompromis ?
Cytat:
Zamieszczone przez
KUBAwo
a jest też Tamron macro 60mm f2 - może to jakiś kompromis ?
Szczerze polecam to szkło. Moje ulubione, nadaje się zarówno do makro (you don't say? :D) jak i portretu.
Przykład portretu na f2: http://www.flickr.com/photos/onceupo...84/7997318876/
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Weź kolego swój 17-55, ustaw przysłonę na 2.8, ogniskową na 60mm
Miałem to szkło, ale nigdy nie udało mi się ustawić w nim ogniskowej na 60mm. Wrzuć jakiegoś tutka, jak to zrobić? :mrgreen: