Zdjęcia w kościele bez lampy?
Kolega kamerzysta prawie zawsze świeci żółtą lampką z filtrem CTO co bardzo utrudnia robienie mi zdjęć bez lampy (uciążliwa obróbka - żółte twarze młodych).
Macie jakiś patent na taką sytuację?
Czy może jednak też założyć lampke z filtrem CTO i ponieść się trendowi...?
Odp: Zdjęcia w kościele bez lampy?
Zmień kamerzystę. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z przypadkiem by jakiś kamerzysta doświetlał w kościele. U nas niejeden ksiądz by go pogonił.
ARC 7/ LR 4 i strefowy balans bieli plus korekta ekspozycji ?
Cytat:
Zamieszczone przez
mariuszp.
Zmień kamerzystę. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z przypadkiem by jakiś kamerzysta doświetlał w kościele.
naprawdę mało widziałeś:)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
naprawdę mało widziałeś:)
popieram :P
W sobotę kamerzysta świecił na szczęście barwą białą bez filtru CTO, choć nadal pozostaje problem z ekspozycją, (młodzi doświetleni lampką ale tył wtedy ciemny). Ciekaw jestem jak jemu wychodzi na kamerze?
Cytat:
Zamieszczone przez
bucefal14
W sobotę kamerzysta świecił na szczęście barwą białą bez filtru CTO, choć nadal pozostaje problem z ekspozycją, (młodzi doświetleni lampką ale tył wtedy ciemny). Ciekaw jestem jak jemu wychodzi na kamerze?
Tak samo jak nam gdy błyśniemy lampą na wprost. Poprzepalane płaskie i błyszczące twarze plus ciemny tył. Ale "kameruni" tego nie rozumieją ;/
Nie spotkałeś?
To wygląda mniej więcej tak:
Wiosną robiłem rodzinne fotki [amator jestem] więc z publiczności.Tłok że masakra,co chwila głowa w szkle.i jeszcze
kamerzysta siał reflektorem we mnie jak w meserschmitta.
Ustawiłem się gorączkowo,aby mieć księdza między mną a reflektorem.Przymierzyłem [gorący moment],ksiądz się schylił i...:lol:
Nie fotografuję zawodowo. Czasami zdarza mi się "pstrykać" dla rodziny w kościele, przedszkolu, czy szkole. Gdy muszę używać lampy (brak jasnego szerokiego kąta :cry:), a zastane światło jest ze świetlówek, zakładam na lampę żółty filtr zmieniający barwę światła około 3000K tak aby, kolor światła błyskowego na pierwszym planie był podobny do tła. Nie widzę w tym nic dziwnego.
Cytat:
Zamieszczone przez
bucefal14
Kolega kamerzysta prawie zawsze świeci żółtą lampką z filtrem CTO co bardzo utrudnia robienie mi zdjęć bez lampy (uciążliwa obróbka - żółte twarze młodych).
Macie jakiś patent na taką sytuację?
Czy może jednak też założyć lampke z filtrem CTO i ponieść się trendowi...?
Kamerzysta zakłada CTO, żeby balansować lampy w kościele. Zapytaj się o jego ustawienia WB i ustaw tak u siebie.
Jeżeli chcesz użyć lampy to też załóż CTO i po problemie.