Test CF Flashraptor 16GB 600x
W sierpniu tego roku miałem zamiar kupić kartę CF 16GB o najlepszym stosunku wydajności do ceny. Szukając wśród ofert sklepów internetowych i aukcji, stwierdziłem, że spróbuję czegoś mniej znanego, żeby uniknąć płacenia "za markę". Wybór padł na Niemiecką firmę Flashraptor.
Wg specyfikacji producenta:
Pojemność: 16GB
Speed-rate: 600x (90MB/s)
Wsparcie dla UDMA6
Cena: ~29 Euro
Jak wiadomo, dochodzą koszty wysyłki z Niemiec, ale dzięki forum i znajomym udało się zebrać kilka osób chętnych, co ostatecznie dało cenę 120 zł za kartę 16 GB oraz 380 zł za 64 GB
Przeprowadziłem test 3 kart 16 GB na przejściówce CF - ATA, żeby wyeliminować wąskie gardło w postaci czytnika kart. Oto wyniki:
Jak widać wyniki są bardzo powtarzalne i całkiem satysfakcjonujące: ~45MB/s zapis i ~90MB/s odczyt.
Canon 7D robi w serii dużych RAWów ok. 29 zdjęć do zapchania buforu na 1/250 s.
Czy warto wydawać więc prawie 2x tyle na karty SanDiska, Lexara itp.?
Odp: Test CF Flashraptor 16GB 600x
Dotychczas używałam kingstony 8 GB i Sandisk extreme III 4 GB i jeszcze kilka 1GB (a także dziwny zdobyczny microdrive 6GB Hitachi) a że nie mam parcia na wiedzę jaka jest ich szybkość itp. to jestem z nich zadowolona, przy czym jedynki po przesiadce na 5d mkII dają kilka zdjątek co jest kłopotliwe, zdecydowałam więc na zakup wraz z kolegą koleszkowiec i jestem bardzo zadowolona - cena przystępna karta sprawuje się super, zgrywam zawsze przez czytnik - idzie to sprawnie bez niespodzianek, mam nadzieję że kolega zrobi jeszcze jedną taką akcję bo chętnie się przyłączę.
Ciekawa opcja:) Nie ma problemu ze znikaniem zdjęć jak to bywało w tanich budżetowych cf' kach ?;) Jakby ktoś robił zamówienie to niech da znać- kupie na próbę:)
Ps. Możecie podać adres sklepu z którego zamawiacie? Zapytam znajomego czy nie ściągnąłby mi bo często jeździ :)
Doczytałem gdzieś, ze te karty nie będą współpracować dobrze z nowymi puszkami Nikona D4, D800, D800E bo te puchy wspierają standard UDMA 7. O Canonach nie słyszałem nic niepokojącego.
Cytat:
Zamieszczone przez
koleszkowiec
są obrazki? bo ja nie widzę...
Cytat:
Zamieszczone przez
koleszkowiec
Czy warto wydawać więc prawie 2x tyle na karty SanDiska, Lexara itp.?
nigdy się nie dowiesz...
dopóki coś gdzieś kiedyś nie padnie.
ale oczywiście wcale nie musi nic paść.
zapewne prawdopodobieństwo jest takie samo jak przy kartach markowych.
a dodatkowo mamy brak ryzyka, że kupiliśmy podróbkę.
czyli w sumie - opłaca się. 8-)
Taka informacja jest na stronie producenta. Wynika to z tego, że nowe puszki Nikona na rynek Niemiec miały obsługę tylko UDMA7, a nie poprzednie UDMA6, zatem nie współpracowałyby z żadną kartą, poza chyba tylko Lexarem 1000x.
Flashraptor jednak zapewniał mnie, że poprawili coś w swoich kartach i działają one z tymi body (mają już to karty, które kupiliśmy), nie mam jednak dostępu do takiego korpusu, żeby to osobiście potwierdzić.
Edit:
Nie mogę edytować już pierwszego posta, podaję jeszcze raz zrzuty z testów:
Uploaded with ImageShack.us
ja kupiłem 64 gb x600
z 5dmk3 zero problemów, robiłem psie zawody, seriami -nic się nie zapychało
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Nie ma problemu ze znikaniem zdjęć jak to bywało w tanich budżetowych cf' kach ?
zgrywalem już wiele razy , wszystko w porządku
mnie najbardziej cieszy mnogość miejsca na karcie-przy podróżowaniu to ważna rzecz
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
...
mnie najbardziej cieszy mnogość miejsca na karcie-przy podróżowaniu to ważna rzecz
Ilosc miejsca jest na pewno nie do pogardzenia, nie mniej jednak ja zawsze wole miec kilka mniejszych kart, niz jedna o duzej pojemnosci..
Raz, ze w miare zapelniania, karta sie "zamula", dwa, jak cos trachnie, to tracimy wszystkie dane...
Cytat:
Zamieszczone przez
arapaho
jak cos trachnie, to tracimy wszystkie dane...
jest mnogość programów na rynku do odzyskiwania danych, wiec strachu nie ma
Byłem teraz w górach i zabrałem 2 x 16GB - wróciły zapełnione "po brzegi" i wszystkie zdjęcia do odczytania...
Gdyby się zebrali chętni, to zamówię jeszcze parę sztuk, proszę tylko o PW.