Odp: pomiar światła w EOS-ach
Cytat:
Zamieszczone przez
slocum
Czy któreś EOSy mają pomiar światła powiązany z aktywnym punktem AF ?
jedynka
A w matrycowym to się nie łaczy pomiar z punktem AF, jeśli dobrze pamiętam... !?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A w matrycowym to się nie łaczy pomiar z punktem AF, jeśli dobrze pamiętam... !?
to oczywistość, użyłem skrótu myślowego i miałem na myśli bardziej wysublimowane metody np. punktowy.
Postaram się pisać pełnymi zdaniami :oops:
W instrukcji do Canona 30d na stronie 178 jest tabela:
Wynika z tego że można powiązać punkt AF z pomiarem światła w modelach dwucyfrowych.
Ale po co wiązać pomiar w innych trybach niż matrycowym z punktem AF, przecież to bez sensu poniekąd?
Poza tym, o ile w punktowym jeszcze jestem sobie to jakoś w stanie wyobrazić, to w skupionym i centralnie wazonym już nie.
No chyba zgodzicie się ze mną?
Cytat:
Zamieszczone przez
Adlatus
Wynika z tego że można powiązać punkt AF z pomiarem światła w modelach dwucyfrowych.
Pod warunkiem, że będzie to punkt centralny (nie dotyczy wielosegmentowego).
OK. dzięki. zrozumiałem logikę projektantów od Canona. Pytania jakie mi się rodzą to czy inne systemy też tak mają ? (ostatnio coraz częściej zerkam w stronę pentaxa) i jak sobie radzicie z tymi ograniczeniami ?
Czy jedynym sposobem na pomiar światła po przekadowaniu lub na innym punkcie AF niż centralny jest blokowanie AE, łapanie ostrości, przekadrowanie i strzał ? lub w ostateczności punkt centralny+pomiar matrycowy (tam jest automatyczne blokowanie AE przy złapaniu ostrości) ? lub ustawienie spustu na blokowanie AF+AE i focenie tylko centralnym+przekadrowanie ?
jak to robicie w praktyce ?
Ja może też zadam pytanie... Dlaczego uważasz, że takie, a nie inne zorganizowanie tej kwetsii jest ograniczniem?
Może podaj przykład, dlaczego dla Ciebie jest ważne, by było to zroganizowane inaczej. Będzie łatwiej dyskutować.
To się przydaje jak robisz niecentralny portret na pomiarze centralnie warzonym/punktowym i aktywnym skrajnym punkcie AF.
Trza wtedy celować środkowym aby zmierzyć postać, blokować *, przekadrować i dopiero strzelać.
Jakby punkt pomiaru był powiązany z punktem AF na każdym sposobie pomiaru światła (lub chociaż aby to było do wyboru w custom menu) było by mniej machania kciukiem i puszką przy tego typu kadrach :mrgreen: