zdjecia lampionow robione noca - pomoc
witam, jak w temacie,
pytam po uprzednim wyszukaniu slowa lampion w szukajce, nic nie wyszukalo.
prosze o wskazowke, rade, jak zrobic takie zdjecie, poniewaz nie bede mial czasu tudziez momentu na proby.
zostalem poproszony o zrobienie takich zdjec na slubie znajomych - od razu dodam ze nie jestem zadnym slubnym fotografem.
zdjecia mam zrobic ok 21 czyli w ciemni :) lampiony beda puszczane oczywiscie w niebo z jakims tam swiatlem w postaci podgrzewacza, aczkolwiek do konca tego nie wiem.
jak ustawic aparat - czas ? jaki tryb.
bede miak jedno body - 7d + 17-40 + lampa 430 ex. - niestety nic wiecej :(
dzieki za wskazowki
pzdr
Odp: zdjecia lampionow robione noca - pomoc
lampe zostaw w plecaku, priorytet przesłony, iso dopasuj takie zeby nie poruszyć
potem ewentualnie korekta ekspozycji i będzie dobrze :)
Tutaj będzie kilka zdjęć z lampionami:
http://tinyurl.com/9tdj92o
http://tinyurl.com/cknrvg8
Sprawdź sobie jaki efekt chcesz uzyskać a potem na wybranych fotach sprawdzaj dane exif
No z F4 będzie ciężko ale cóż.. Iso na Max, punktowy pomiar na buzie czy lampion żeby aparat nie wydłużał czasu na ciemnych partiach obrazu a później to wyciąganie z cieni :) Niestety przy ciemnym szkle licz na konkretne szumy:)
Powodzenia i wrzuć jak zrobisz:)
Ps. Lampion to znów nie tak droga sprawa, możesz kupić jednego i spróbować ;)
Pstrykałem takie cuś w ub. roku, tyle że na 5d MkI z EF35/2.0
Moja rada: jak już napisano lampa do plecaka, ale tryb to tylko MANUAL! Jak dasz pomiar na lampion do dostaniesz czas 1/500 i ciemność wszędzie poza lampką od lampiona. Daj ISO 3200-6400, czas 1/20 - 1/30, pstryknij kilka fotek (mija kilka dobrych minut od zapalenia lampiona do momentu jego puszczenia), zobacz co widać i daj ew. poprawki - znaczy się wydłuż czas ;-)
Przykład z 5d:
p.s.:
O co chodzi z tym 17-40? W stopce masz 17-55/2.8 i 50/1.8?
--- Kolejny post ---
Przeszukałem CB i znalazłem jeszcze to (post 30):
http://www.canon-board.info/dla-pocz...=1#post1035464
Możesz napisać do Mad_Mac-a i zapytać czy drążył temat...
Dużo zależy też od pory. Ja musiałem walczyć po północy na plaży. Parametry w exif.
Para podświetlona światłem kamerzysty.
czyli czeka mnie ciezka przeprawa... 7d i iso 6400 to prawie science fiction :), zeby nie dac ciala bede musial nabyc taki lampion i pstyrknac kilka sztuk
Rób w rawach, iso 3200, bez lampy, czasy jak napisał kolega -manual 1/30 lub 1/20, dłuższe możesz próbować.Przy tej opcji niestety ale przydałaby się jakąś jasna stałka.Ja jak robiłem ostatnio to f/1,4 lub 1,6 iso 3200, 1/30 i jest ok.
W moim przypadku na 5d II ustawiłem iso6400 f1.4, czas miałem 1/100. Lampiony młodzi świecili około 23:00.Trochę wyciągłem w PS, ale szumy jednak minimalnie widać. Teraz robiłbym tak jak radzi ANDRZEJ M. czyli większego ISO niż 3200 nie ustawiłbym przy jesnym szkle. Ale jak masz opcję testu to wykorzystaj. Ja robiłem pierwszy raz.
w sobote byla noc lampionow w Warszawiei ja ustawialem nastepujaco, najpierw iso 3200 f/2.8 i 1/30 sekundy, jednak 40D juz bardzo szumi na 3200 wiec zjechalem do 1600 i czas okolo 1/20, reszte mozesz wyciagac w szopie :)