Rosyjskie obiektywy do 5D który ?
Ostatnio trochę przeglądałem galerię fotografów i napotkałem sporo zdjęć wykonanych manualnymi ruskimi obiektywami, nie ukrywam że zdjęcia wyglądały interesująco. Postanowiłem trochę po eksperymentować tylko nie bardzo wiem które obiektywy nadają się pod pełną klatkę a dodatkowo które są godne polecenia czyli mają fajną plastykę obrazu i dodatkowo fajny bokeh. Proszę o uwagi i spostrzeżenia może ktoś posiada takie obiektywy i może je polecić.
Odp: Rosyjskie obiektywy do 5D który ?
Szukaj szkieł z mocowaniem m42. Polecam do tego przejściówkę m42->EOS z potwierdzeniem ostrości (najlepiej z ebay.com - Honk Kong). Które szkła? w zależności od wymaganej ogniskowej - bez zoomów.
Miałem kilka słoików pod m42
Zenitar 50mm f1,7 świetne szkiełko a stosunkowo niewielkie pieniądze,
Jupiter 135mm f3,5 przyjemne tele za rozsądne pieniążki
Helios(44m4) 58mm f2 najtańsze szkiełko pod m42- bokeh ciekawy ale jeśli chodzi o ostrość duży rozrzut pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami
I jeszcze nie rosyjski ale genialny
Takumar 50mm f1,4 jeden z najlepszych obiektywów pod m42 - zależy Ci na plastyce i bokehu to prędzej czy później go kupisz. Wada- przy ustawieniu na nieskończoność zahacza o lustro na FF. Przy portretach to nie przeszkadza, do lanszaftów sienie nadaje
Jaka ogniskowa Cię Mariuszwawa interesuje?
Osobiście miałem doświadczenie tylko z Zenithar'em typu fish eye 15/2.8. Pirwszy egzemplarz był lekko trefny ale dostawca wymienił na inny, który działał bezproblemowo. Oczywiście miałem do tego adapter EF/M42.
Szkło było o.k. ale zamieniłem z czasem na oryginał Canona.
Zdecydowanie Tair 11-A 2.8/135, ślicznie rysuje, 20 listków przysłony daje fantastyczny bokeh!
do tej pory używałem na 5d:
heliosa 58/2- obrazek jest zupełnie inny niż współczesnych 50-tek; do pewnych zastosowań np portretu bardzo fajny. Obiektyw jest stosunkowo miękki, ale nie zawsze potrzebuję super ostrości. Daje ładne kolory, z 5D odbitki wyglądają jak z zenita.
industara 50/3.5 maleńki obiektyw, niezbyt jasny, ale z pięknym bokehem.
wcześniej z pentaxem przerobiłem całą plejadę szkieł m42, jest w nich pewna niesamowitość, rzekłbym magia:)
jeśli komuś nie zależy na AF-ie to polecam.
Ostatnio przypomniałam sobie, że posiadam heliosa 44m4 i przejściówkę na m42 (niestety bez potwierdzenia ostrości). Przy 40tce jakoś szału nie było, przy 5d jestem urzeczona :)
tutaj jedno z pierwszych: link do foty
potem jeszcze wymieniłam matówkę na precyzyjną, ale nie miałam okazji potestować
Szarlej -- dzięki za cynk o tym Tairze, właśnie się zastanawiam co jeszcze dokombinować do tego :)
MC Flektogon 2,4/3.5 Carl Zeiss Jena DDR.
Ciut ciemniej, ale żyleta i też ładnie rozmywa. :) Zresztą trudno o dobre szkło m42 poniżej 50mm, pod cyfrowe FF, w rozsądnej cenie. A to jest bardzo dobre. ;)
Tak na szybko - dobrze jest się upewnić, czy dane szkło nie haczy o lustro w 5Dx. Miałem ten problem z MIR-em 37/2.8. Sam lubię Pentacona 50mm 1.8 i manualne 135-ki.