Jak często ustawić balans bieli / kalibracje kolorów?
Chciałbym abyście opisali swoje doświadczenie z ustawiniem balansu bilei w aparacie lub zrobienie zdjęcia colorcheckera/kalibracje kolorów w warunkach szybko zmieniającej sie barwy otoczenia. Chodzi mi tutaj zachód słońca / poranek gdzie co kazde 15 minut odcień światła jest już inny :mad: Tak samo jest w miarę słoneczny dzień ale pochmurny. Jak często wtedy ustawiacie BW w aparacie? co chwilę? co 20 minut przy zachodzie słońca?
Odp: Jak często ustawić balans bieli / kalibracje kolorów?
RAW w aparacie, potem suwaczki w Lightroomie - tak żeby było ładnie, niekoniecznie wiernie :-)
Nic nie ustawiam, WB jest na Auto, robię w RAW, więc za strideer-em to samo polecam. Zresztą Auto też sobie całkiem przyzwoicie radzi.
Albo kupić jedynkę która nie myli się nigdy oprócz światła żarowego :) Ofkorz na AWB
U mnie zawsze AWB - potem w LR i tak WB ustawiam na oko, zdjęcie ma wyglądać dobrze i niekoniecznie wiernie, jak koledzy wyżej zauważyli. Poza tym kolory można dalej regulować w ich zakładce, nierzadko przesuwam widmo do smaku.
Najtrudniejsze światła to rtęciowe jarzeniówki i pomarańczowe sodowe. Do takich przydałby mi się Passport od x-rite.
Ja jakoś przestałem używać AWB na rzecz WB dzienne i żarowe. Dlaczego nie używam już AWB?
Denerwowało mnie że za każdym zdjęciem kolory były trochę inne. Ale oczywiście potem w PS poprawiam :) Ale nie uważam że ten tryb jest jakoś zły.
Chodzi o to ,że ja pracuje jak narazie (od dawna :) )z Canonem A490 a w tej maszynie każda zmiana otoczenia drastycznie odbija sie na jakości produktu końcowego. I często bywa ,że trudno to wyprofilować w LR.
A ja dla odmiany najczęściej na chmurce :razz:.
Jak pokazuję fotki na wyświetlaczu to słyszę: o! jakie ładne kolory 8-).
Potem RAWa do ACRa i...
Cytat:
Zamieszczone przez
Wielebny
.....Jak często wtedy ustawiacie BW w aparacie? co chwilę? co 20 minut przy zachodzie słońca?
Ustawiłem raz. :-) Na 5500 K i zapomniałem jak się zmienia. ;-) Robię tylko w RAWach więc to bez znaczenia. :-)
Re: Jak często ustawić balans bieli / kalibracje kolorów?
Podobnie u mnie z tym, że 4900 K. W obu aparatach, tj. w 5D i RX 100.
Tapatalk