Odp: Wadliwe 600d (550d) ?
Czyli rozumiem, że być może z powodu wady aparatu, ktoś uwalił Ci przysłonę w 2 szkłach..? Kolega miał chyba 500D i ten Tamron nigdy mu niczego takiego nie wywinął..
ja bym Cichy wysłał zapytanie do canona, może już gdzieś taki problem wystąpił
no i szukał na zagranicznych forach
Zerknąłem na google i jest wysyp tematów na temat zblokowanych przysłon w Tamronach i to nie tylko 17-50.
Mam Tamrona 17-50 VC i 550d. Od paru miesięcy nie odpinam go od body i problemu nie mam. Ale ja kupiłem używkę tamiego.
ja nie upatruję problemu a obiektywach, bo na innych puszkach nic podobnego nigdy się nie wydarzyło.. Problem jest z niektórymi (?) 600d i jeden klient miał chyba 550d.
- - - Updated - - -
Ciekawą znalazłem rzecz:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1147678
Czy obiektywy padają na amen czy po ponownym podpięciu do innej puszki wszystko znowu wraca do normy..?
Jeśli nie to czy próbowałeś na f/32 tak jak piszą w tym linku co podałeś..?
Po podpięciu do innej puszki również nie działają, ale widać 2 posty wyżej, że być może można je samemu "odblokować". Nie tylko Tamrony, ale i kitowe jak również ludzie piszą się blokują.
Czyli chyba jednak wina aparatu...
Próbowałeś strzelić na f/32 tak jak piszą w tym linku co podałeś..?
Niestety nie mam żadnego zablokowanego, ale wydaje mi się, że próbowałem domknąć na maksa przysłonę jak kombinowałem u siebie i nic to nie dało. Choć nie jestem pewien w 100%. Poza tym Tamron chyba nie ma max f/32 :)