-
Niedrogi sprzęt do hali
Witam wszystkich serdecznie
Przyszła pora i na mnie, by w czyn wprowadzić zainteresowanie fotografią. Innymi słowy, chciałbym zainwestować 1.5-2 tysiące zł na początek w jakiś (zapewne?) używany sprzęt. Zdecydowałem się na Canona.
Prosiłbym wszystkich znających się o jakieś propozycje. Zdjęcia będą robione prawdopodobnie w pomieszczeniu (hala sportowa), a ponadto standardowo czyli dla celów prywatnych (wczasy, imprezy rodzinne itd.)
Jaki powinienem wykonać pierwszy krok? Dzięki za pomoc :)
-
z ekonomicznego punktu widzenia to bym widział taki zestaw:
Aparat :dowolny
szkło : 100mm f2.0
+ kit IS+ jakaś lampa do zdjęć grupowych .
-
Lampa może poczekać :)
Co do szkła ... a co byś powiedział, żeby np. kupić 50mm f/1.8 II ? Ma to jakiś sens, czy nie bardzo?
Aparat dowolny = Canon 1000D ? 400D?
-
lampę w sumie faktycznie na początek można odpuścić. Na hali i tak od niczego nie odbijesz .
Szkiełko . Ja sam zaczynałem od 50mm 1.8 . Owszem może być .
praktyczna różnica będzie tylko w ogniskowej (no i szybkości AF - zależy co tam będziesz focił ). Będziesz miał więcej lekko szerokich kadrów niż zbliżeń .
Co do aparatów to niestety nie podpowiem w tym segmencie . Ale myślę że dowolny z tych dwóch .
-
OK dzięki za informację. Poczekam, może jeszcze ktoś wypowie się w tym temacie ;)
-
Do hali - tzn? W hali będzię samochód czy mecz siatkarek? Jeśli to drugie, to 50 1.8 możesz sobie poodbijać zamiast piłki :)
Owszem, 50mm 1.8 to bardzo dobre szkło, ale do sportu się nie nadaje. Do innych zastosowań - jak najbardziej polecam.
Co do aparatu, niech wypowiedzą się inni, w tym zakresie cenowym chyba faktycznie najlepiej kupić 1000D lub coś używanego. ;)
-
Jeśli chcesz robić zdjęcia sportowe potrzebujesz szybkiego aparatu ze sprawnym AF'em. 1000D na pewno sobie z tym nie poradzi - wiem bo miałem (1 kl./s). Jeśli mamy zamknąć się w 2 tysiącach i nie boisz się używek które nie są nowe ale i tak lepsze od produkowanych dziś to proponowałbym:
20D - do kupienia za 700-800 zł, teleobiektyw Canon 70-210 3.5-4.5 - ok. 700zł, a do tych standardowych zdjęć wystarczy kit 18-55 IS za jakieś 2 stówki. Ty samym mamy już ~1700zł do tego karta pamięci, torba/plecak i zbliżamy się do górnej granicy ;)
-
Nie jest to siatkówka, a koszykówka :) więc turboszybki AF być nie musi :) Wiem za to tyle, że w hali jest dość ciemno i przydałoby się jasne szkło. Stąd wspomniałem o tym z f 1.8 bo ten tele ma f/3.5-4.5.
Co do 50mm 1.8 to widziałem zdjęcia sportowe z tym szkłem w pomieszczeniu i nie powiedziałbym, że są złej jakości.
Faktycznie, można 20D razem z kitem dostać za 800zl nawet ;)
P.S.
Może taki 40D i szkło na początek tą 50tkę a później dozbierać na jakieś tele?
-
Dokladnie, 20D a nie jakies 400 czy 1000D. Do tego kit z IS, bo za takie smieszne pieniadze szkoda go nie miec i cos jasnego, dlugiego, 100/2 to wg mnie dobry pomysl, wiem, bo mialem. Btw moj 1000D mial 3kl/s, a nie 1...
-
Ja z kolei robiłem tańce na hali .
Miałem wspomniane szkło . 70-200 3.5 -4.5 .
Jeszcze na szerokim kącie MOŻE i dawało radę ale już było ciemno .
Odkąd kupiłem 50mm to się w niej zakochałem .
Potem to było 100mm 2.0 bo 50 było dla mnie za krótkie .
a teraz jadę na 135mm;]
a to 70-200 w okolicach 100mm to już było chyba f4 jak pamiętam .
czyli mamy f4 vs f2 . Co przy ciemnych miejscach było o wiele za ciemno .
Swojego czasu miałem też 70-200 f2.8 . W dzień na hali był na bagnecie .
a wieczorem gdy hala cierpiała na brak światła - na bagnecie zagościł 135mm .
70-200 poszło sobie w świat.