Na potrzeby pewnego projektu musiałem dokładnie porównać wymiary matryc lustrzanek. Przekątnych i powierzchni. Sprawa nie jest odkrywcza, ale wrzucam, może komuś się przyda takie zestawienie.
Wersja do druku
Na potrzeby pewnego projektu musiałem dokładnie porównać wymiary matryc lustrzanek. Przekątnych i powierzchni. Sprawa nie jest odkrywcza, ale wrzucam, może komuś się przyda takie zestawienie.
tu masz nawet graficzne porównania
>>>> TUT <<<<
Dla mnie jako początkującego takie liczbowe/graficzne porównanie wielkości matryc (szczególnie powierzchnia) uzmysławia mi jaka jest przepaść pomiędzy FF a cropem.
Warto by jeszcze było dodać cropa Sigmy, Olka no i kilku kompaktów.
Jeszcze większa przepaść będzie między cropem a kompaktem (nawet zaawansowanym). Dla porządku należałoby również uwzględnić liczbę pixeli, a więc rozmiar pojedyńczego pixela.
Do końca tygodnia postaram się uaktualnić zestawienie w ramach społecznej misji :) Z rozmiarem pojedynczego piksela byłby już kłopot, bo zestawienie trzeba by rozbijać na poszczególne aparaty (np, przynajmniej grupy aparatów)
Przepaść w cyferkach - zapewne...
W jakości zdjęć - IMHO niewielka, ale mocno zależna od tego,
co do tej matrycy przyłożysz z przodu.
Mam dwa cropy - Canona oraz Olka i jakoś żadnej przepaści nie widzę... :roll:
Więc jak ktoś chce, to niech się "podnieca" cyferkami, ja tam wolę robić fotki
Pozdrówka!
Zdaje sobie dobrze sprawę, że dużo zależy od tego jaki obiektyw się przypnie więc z tym się zgadzam z Tobą w 100%. Tylko dlaczego - wszyscy dążą do FF - choćby wypowiadający się w wątku o wymianie 50D na 5D
<TUTAJ>
Sam jako posiadacz 50D nie miałem w rękach FF więc moge opierać się jedynie na zdjęciach, liczbach, opiniach innych.
Widzisz... te dwa cropy są w moim posiadaniu, natomiast z FF kontakt mam pomimo iż nie posiadam,
i na tej bazie JA wyrobiłem sobie opinie taką, a nie inną, więc... ;-)
Oj, tam! Oj, tam! Nie wszyscy... nie generalizuj proszę ;-)
Niektórzy mają "parcie" na wymianę cropa na FF, bo to jest teraz "trendy" :mrgreen:
inni wierzą, że dzięki temu zaczną robić wreszcie lepsze fotki, a jeszcze inni...
Pracę naukową można by na ten temat napisać.
Ja miałem, i... :roll: nie widzę potrzeby posiadania FF. Wystarcza mi to co mam teraz.
W szkła natomiast zainwestowałem i... tu widzę różnicę :shock: to się nazywa przepaść 8-)
Pozdrówka!