Odp: Canon 400D licznik zdjęć
Hej,
podepnę się pod temat, aby nie zakładać nowego...;)
Proszę o pomoc w sprawdzeniu przebiegu mojego canona.
Mam od nowości Canona 400D i szukam sposobu, aby zobaczyć jaki ma przebieg.
Nie działa mi polecanego na internecie: Opanda, EOS info, EXIF Image Viewer,ShutterCount, EOSmsg itd.
Przejrzałam wszystkie możliwe sposoby online i ściągając programy, ale nic nie działa:(
Z Nikonem nie ma problemu, bo Opanda od razu pokazuje co i jak...
Czy ktoś mógłby mi sprawdzić przebieg po ostatnim zdjęciu z aparatu?
Albo podać inne sprawdzone i działające sposoby na sprawdzenie?
Z góry dziękuję!
Cytat:
Zamieszczone przez
germanka
Proszę o pomoc w sprawdzeniu przebiegu mojego canona.
(...)
sprawdzone i działające sposoby na sprawdzenie?
Proszę bardzo, jest taki sposób, nawet podany w tym wątku ;)
http://www.canon-board.info/dla-pocz...12/#post872851
Tylko (jak zawsze przy modyfikacji tego co fabryka przewidziała) robisz to na własną odpowiedzialność, w skrajnym wypadku aparat może przestać się uruchamiać.
Inny (płatny) sposób to skorzystanie z serwisu Canona (E-CSI w Warszawie).
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Proszę bardzo, jest taki sposób, nawet podany w tym wątku ;)
http://www.canon-board.info/dla-pocz...12/#post872851
Tylko (jak zawsze przy modyfikacji tego co fabryka przewidziała) robisz to na własną odpowiedzialność, w skrajnym wypadku aparat może przestać się uruchamiać.
Inny (płatny) sposób to skorzystanie z serwisu Canona (E-CSI w Warszawie).
Dziękuję.
Zobaczę, ale nie wolę nie kombinować niżeli zapsuć sobie aparat. Serwis odpada, bo nie mieszkam w Polsce, muszę się zorientować co u mnie ijest i jak to cenowo wygląda.
Czytałam, że na podstawie ostatniego zdjęcie można to sprawdzić, czyli jednak nie ma takiej opcji?
Canon nie zapisuje w danych EXIF stanu licznika (Nikon tak), więc można to sprawdzić tylko podłączając aparat do komputera, w serwisie (pewny sposób) lub korzystając z niezależnych programów (nie obsługują wszystkich aparatów) albo wgrywając do aparatu zmodyfikowane oprogramowanie.
Do niczego nie namawiam, ale jeśli masz czytnik kart CF, i stan licznika to sprawa życia lub śmierci, to na Twoim miejscu zaryzykowałbym (ryzykowałem kilka razy, w 350d i 400d, z pozytywnym skutkiem). Z drugiej strony wartość tego body nie jest duża, i dla ewentualnego nabywcy taka informacja nie przekłada się na jakieś wielkie oszczędności, a to jedyny moment (sprzedaż) w którym warto wiedzieć, ile aparat zrobił zdjęć.