znacie moze jakas alternatywa dla trudno-dostepnego i wiekowego juz 28mm 1.8 USM ?
budzet 2500zl -potrzebuje szeroki kat + jasnosc
Wersja do druku
znacie moze jakas alternatywa dla trudno-dostepnego i wiekowego juz 28mm 1.8 USM ?
budzet 2500zl -potrzebuje szeroki kat + jasnosc
Jeżeli crop to zoomy Tamrona i Canona. Jeżeli FF to zoomy Tamrona i Canona ;)
Do cropa alternatywą jest tylko sigma 30mm/f1.4, którą z całego serca polecam! Na ff jest jescze tańsza wersja C28mm/f2.8 - niestety trochę ciemniejsza.
a ten Sigma AF 20/1.8 EX DG RF???
Sigma 20/1.8
Sigma 28/1.8
Sigma 30/1.4
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zapomniałem o Sigma 24/1.8
ok, ktory z nich jest najlepszy? najostrzejszy i najlepiej oddaje kolory - winieta i aberracja ...przymkne oko.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i pytanie nr 2... wybrac sigme czy mimo wszystko walczyc o tego canona 28 1.8?
Canon 35/2 lub Sigma 28/1,8, oba mają gorszy AF
poszukaj 28/1,8 wśród forumowych TIPów
Zasadniczo to Sigma 24/1.8 i Sigma 30/1.4 dają piękny obrazek... Znacznie bardziej plastyczny od Canona 28/1.8, jak i odrobinę ostrzejszy. Natomiast musisz wybrać spośród kilku egzemplarzy ten, który najlepiej będzie współpracował z Twoim body, inaczej może się okazać że masz FF/BF albo co gorsza, random focus i mydełko w ogóle. Najlepiej wybrać się do Sigma Pro Centrum (ew. inny sklep gdzie mają dużo Sigm) i wybrać tam właściwy obiektyw.
Moja Sigma 30/1.4, którą kiedyś użytkowałem dawała mi bardzo ostry obraz od f/1.4.
Aż taki trudno dostępny nie jest (jeszcze 2 sztuki):
http://www.foto-ivy.pl/index.php?pag...mart&Itemid=64
sam niedawno nabyłem od nich ten obiektyw, opinie o sklepie znajdziesz na forum.
i jaka jest twoja opinia o nim ? ja sie w sigmie boje tylko kolorow, caly czas mam wrazenie ze sa strasznie WYPRANE.