Canon 40D, a lampa błyskowa nikon SB80DX
Jako, że to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać :)
Od wczoraj jestem nabywcą canona 40D, jednakże wcześniej używałem hybrydy fuji do której miałem dokupioną lampę błyskową nikona Sb80-dx.
Mam do Was takie pytanie, jak wygląda współpraca canona z lampami nikona? Wiem że na automatyke nie mam co liczyć, jednak zależy mi na manualu?
Czy będzie wogóle współpracowała z body? Nie montowałem jej jeszcze do body, gdyż nie wiem jak wygląda sprawa ze stykami na body i w lampie? Boje się że coś może się zewrzeć itd. Używał kiedyś ktoś z Was w canonie lampki z nikona? Czy jest to bezpieczna operacja?:) Nie chce uwalić świeżo nabytego body.
Z góry wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Lampy Nikona do lustrzanek Canona- jak to działa?
Witam!
Chcę sobie zrobic cos w rodzaju mini studia i kupic sobie lampę z manualną regulacja mocy błysku. Z tego co zauważyłam, to pod tym wzgledem całkiem nieźle prezentuja sie lampy Nikona (tym bardziej, że często maja gniazdo synchro PC), tylko nie bardzo wiem, jak to faktycznie sie sprawdza, tzn. czy np. mogę podłączyc przez przewód jakąś starszą lampe np. SB 22 i czy ta lampa "nie spali" mi aparatu. Nie za bardzo tez wiem czy po podłączeniu takiej lampy bezpośrednio do aparatu będe nadal mogła ustawić moc błysku (ręcznie), czy nie bedę musiała np. zasłonić 4-rech styków na goracej stopce itp...
Czy ktos z was korzystał może z takich lamp- ewentualnie jak to się sprawdzało w praktyce?
Dodam, że pytam, bo interesuje mnie zakup TANIEJ lampy SB 27 do Canona 20D.
Ewentualnie moze ktos uzywał innych lamp z ręczną regulacja mocy błysku?