-
Jeszcze o M42
Alleluja ... jestem w szoku
To jest post dla przeciętnego uzytkownika a nie do tych kolegów którzy kupują D1 mk ileś tam komplet obiektywów "L" za 20-30K PLN lub więcej....
mnie nie stać .....:cry:
ale jestem na etapie kopletowania " nowego - starego sprzętu" M42
poznałm gościa który latami zbierał nichciane DDR owskie i USSR rowskie szkła i jestem w szoku ma ich tyle że gółowa odpada część już z wielkim powodzeniem sprzedał ale zostało i dlamnie troche kupiłem już::grin:
(nie sprzedaje na aukcjach ten gość oczywiście)
Industar 50 2,8 USSR - ********y do makro ostry i wogóle kolory super ...
Carl Zaiss Jenna Pancolar 50 1,8 - klasa .... (wybierałem u gościa z 4 szt a ma z 10)
Pentacon 135 2,8 - portret maks uf i krótkie tele też rozdzielczość i ostrość 10 x lepsza niż moja Sigma 70-300 Apo II MS
Planuje w najbliższych dniach zakupy jeszcze : jakiś szeroki kąt choć o taki na M42 trudno, i jeszcze ruskiego Jupitera 9 chyba 1,8 lub 2 (podobno najgęstrzy obiektyw jaki można znaleźć żyleta z pięknym BOKEH chyba również na szkle Zaiss mój ojciec twierdzi że duża część produkcji Zaissa szła do USSR... może jeszcze jakie tele 200 - 2,8 lub 4 (2,8 juz osiąga ceny ok 400-600 PLN ale podpinałem taki 2,8 i byłem w szoku zdięcia z ręki przy niemal każdych warunkach)
Co z tego pomyślą niektórzy.... Poszedłem na miasto i zrobiłem takie zdięci ot tak od niechcenia i co wyszły lepiej niż przez ostatnie lata zrobiłem jakiekolwiek świetna reporterka miejska i architektura kolor rysowanie i OSTROŚĆ przy moich obiektywach to przepaść jak kanion kolorado....
Popatrzyłem na swoje Japońskie cud szkła i zapragnołem wyrzucić je do śmietnika.....:-x tyle kasy na nie wydałem ....:?
a za cały komplet M 42 ok 600 PLN będzie z szerokim pewnie 900 ....
(nie dziwcie sie ceny idą piorunem w góre dużo ludzi jest w szoku)
Konkluzja?
Kto jest zainteresowany niech sie spieszy ceny wzrosły 2-3 krotnie w ciągu ostatniego roku i rosną dobre sztuki są licytowane już za ok 200-400 pln na allegro !!! a szkieł tych wbrew pozorom sprawnych i dobrych nie jest za dużo.
PS:wiem są ograniczenia w automatyce, trzeba umiec robic zdięcia (tak ogólnie) do pewnych zastosowan sie nie nadają (szybki AF) ale do większości rewelacja.....
aha mam 300D z którym to M42 sprawdza sie doskonale ....:rolleyes:
jeszcze jedno : zainteresowanych zapraszam na nowe forum( krypciocha)M42
http://forum.stock-photo.pl/index.php
-
Ile dałeś za tego industara i pentacona? no i skąd jesteś (czy możesz coś dla mnie kupic) :)
-
Jestem z Warszawy czy moge coś kupić hmmm to troche stresujące zajęcie te rzeczy mają po 15-25 lat i można trafić na chłam zepsuty....
Industar 80 PLN + 10 za dekielek
Pentacon 170 z futerałem
-
Aha lepszy do macro jest Wołna 9 ale koszt za dobrą sztuke to 240-300 pln
(rok temu 100)
-
Wołna 9 do kupienia np tu:
http://allegro.pl/search.php?string=...8885&country=1
Ceny idą cały czas w górę. Nie dziwota, bo to superqltowy obiektyw, a jakie fotki... Marzenie !
-
niestety kupowanie takich rzeczy na allegro jest rzekłbym trudne i drogie już, ja na giełdzie w wawie widziałem 2 oba wady na soczewkach ....
-
Jednego z nich możecie być pewni. Sprawdzałem go wielokrotnie :)
-
Wlasnie, M42 jest super jesli jest super, a wiekszosc to niestety szrot. Ruska tolernacja jaka byla i jest kazdy wie.
Poza tym niektore M42 to tez totalna kicha, osobiscie odradzam wszelkie zoomy. I warto np. wspomniec, ze czesto szklo jest lepsze od nowych AF, ale gorsze powloki lub ich brak. Poza tym M42 nigdy nie zastapi AF w niektorych zastosowaniach, np. przy robieniu zdjec dziecku :-))) No moze cyfrowki tu sa lepsze, bo film nie idzie do kosza.
-
właśnie ja robiłem zdięcia w ruchu i są naprawde ok odpad na poziomie 50%
-
pentacon 4/200 mm stan idealny
jupiter-37a 3,5/135 mm stan dobry
mir 1b 2,8/37 mm stan dobry
zenitar m 1,9/50 mm stan idealny
mir-20m 3,5/20 mm stan idealny
500-ka: Maginon
Jupiter 200, 1:4
135: Jupiter 11, 1:4
Ile taki w/w zestaw jest warty? Mam okazje kupic...