-
Brak ostrości na fotkach
Witam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
W połowie grudnia zakupiłem Canona 50D + obiektyw 17-55 f/2,8 IS USM. Niektóre fotki są nie ostre - zamglone. Potwierdzenie AF widoczny na fotkach na wyswietlaczu w aparacie na przedmiocie fotografowanym. Ale widok przedmiotu fotografowanego rozmazany. W metadanych są podawane takie dane jak ISO 400 f/3,5 1/60s zdjęcie jpg 4.45MB Długość ogniskowej 42,0mm tryb reczny, lampa zapaliła się. Ale tu uwaga !!! odległośc od przedmiotu podaje jakąś dziwną wartość 4294967295.0m i taka fotka jest nie ostra. Takie same parametry za chwilę zrobione zdjęcie podaje 1,7m i jest ok z ostrością. Czy można dowiedzieć się gdzieś co się dzieje z tą ostrością ? Czy to tylko gdzieś coś nie ustawiłem czy coś innego się dzieje?Te fotki ktore mają podaną taką wartość w METADANE 4294967295.0m są nie ostre???
Włodek
-
Jak wrzucisz zdjęcie to będzie łatwiej powiedzieć...
-
Wrzuć zdjęcie łatwo powiedzieć....
-
-
link do fotki
-
Proponuję zamieścić po prostu linka - jak wrzucisz coś większego niż 800 px na dłuższym boku to złamiesz regulamin...
-
Wrzuciłem na picasa fotki. Przedmiot nie ostry to kanapa a na fotce jest centralnie po środku punkt AF na fotce w aparacie. I fotka zimowa jest nie ostra. W miejscu odległośc od przedmiotu teraz po przepisaniu na jpg pokazuje zamiast metry pokazuje nieskończoność.
-
po prostu AF nie trafił, troche ciemniejsza sceneria, brak mocnych kontrastow i czasami takie zdjecia moge sie przydarzyc,
chociaz w sumie w wizjerze powinienes widziec juz ze AF sie zgubil
ps. widze ze zimowe zdjecie robiles w Servo, to nie jest najlepszy tryb do takich zdjec, przelacz na One Shot
-
No właśnie poprzednie fotki ktore były niewyraźne usuwałem zwalałem wine na poruszenie aparatu. Było tych fotek sporo. Jeśli to tak ma działać to fatalna średnia fotek tych dobrych. Poza ustawieniem Servo na obiekty stojace One Shot to jesccze jest coś, czy to jest ta przyczyna konkretna która decyduje o tym , że te moje fotki były zagubione prze AF. Na 20 fotek 5 jest nie ostrych !!! I skąd ta dziwna liczba odległości w METADANE !!!
-
Trafiles poprostu czujnikiem af na obszar ktory nie ma kontrastu, to jak af ma ustawic ostrosc ? kilka mm nizej albo wyzej i by trafil. Musi byc kontrast, cos co pozwala na okreslenie czy jest ostro czy nie. Inaczej raczej sie nie da. To tak jakby probowac kazac ustawic af na bialej scianie, nie bedzie roznicy czy sciana jest ostra, nieostre w jedna czy w druga strone - i tak bedzie poprostu biala sciana ;) A odleglosc - uzywasz aparatu do robienia zdjec czy mierzenia pokoju ? Polecam miarke budowlana 3metrowa - spisze sie lepiej w tym przypadku :razz: