-
Sigma 18-50 DC
Cześć wam!
Czy ktoś z was jest może szczęśliwym posiadaczem Sigmy 18-50 f/3.5-5.6 ?
Jeśli tak to czy mógłbym poznać wady tego obiektywu (zalety znam ze strony producenta). Najlepiej jakby używał jej ktoś do kitu 300D albo 350D ale nie koniecznie.
A może ktoś mi poradzi: w/w Sigma czy Kit Canonowski 18-55 ?
-
podobne szkla, ponoc z przewaga canona
czytalem jakis czas temu tutaj opinie kogos kto kupil sigme a pozniej zamienil na kita bo nie byl zadowolony, moze gdzies to znajdziesz w archiwum
popatrz tez na fotki z tego szkla na www.pbase.com (wpisz nazwe obiektywu w wyszukiwarke)
-
szczerze odradzam!! choc wiem ze ewnie kusi cena :/
-
tez mialem mozliwosc uzywania tej sigmy i odradzam... mydlo mydlo i jeszcze raz mydlo... nawet po domknieciu do f/9...
-
robson ty masz 20 sigmy...i jak sie sprwuje?? bo ja mam dylemat zostawic 24 czy wziasc 20
-
jak dla mnie jest ok... przy pelnej dziurze jest miekko, ale dla mnie akceptowalnie. poza tym wole miec mozliwosc zrobienia zdjecia i jego daleszej edycji w PSie niz nie zrobic w ogole :) AF dosc szybki i precyzyjny... USM to nie jest, ale nie przesadzajmy, zreszta sam masz sigme to wiesz jak jest ;) a nie wiem czy warto wymieniac dla tych 4 mm...w tym wzgledzie decyzja nalezy do Ciebie :)
-
TO co doradzacie ? Na początek niedrogie bo naprawdę nie mam kasy i najlepiej od razu z szerokim kątem bo potrzebuje ? Kit lepszy niż ta sigma ?
-
Jak nie masz kasy, bierz kita. Nie ma co sie za bardzo zastanawiac...
-
-
Mialem i ta Sigme i spilowanego kita i poradzilbym jednak Sigme. Jakosc optyczna czy szybkosc AF - porownywalne.
Zalety Sigmy to: mocna budowa, metalowy bagnet, mocowanie EF (ale tylko DC czyli crop 1.6 = do D60 i 10D mozna zalozyc bez problemow) a nie EF-S.
Zalety kita nad Sigma - brak.