-
[Kito] Moim okiem ...
Witam.
Jestem Tu w sumie nowy i chciałbym się czegoś nauczyć.
Nie mam dostępu do wypieszczonych modelek i hordy stylistek więc muszę wspomagać się niejednokrotnie oprogramowaniem.
Proszę o opinie i porady co mógłbym zmienić w moim spojrzeniu.
Na pierwszy ogień kilka fotek z opuszczonej imprezowni.
1.
2.
-
-
że ciemno to wiem, zresztą miało tak być a WB to nie wiem bo nie nauczyłem się tego rozróżniać jeszcze.
No i jak komentarze będą zawarte w 3 słowach to sorry ale długo będę tu okupował. ;-)
-
Poszukaj tutoriali na temat właściwego ustawiania balansu bieli.
-
ok. potraktuję to jak zadanie domowe - poszukam, postaram się poprawić i wstawię do ponownej oceny.
-
... wkórzył mnie ten WB. Powiedzcie mi co jest ważniejsze : ciekawe klimatyczne zdjęcie czy dobrze dobrany balans bieli. Kombinowałem na różne sposoby i zdjęcie które jest poprawnie wywołane nie jest po prostu ciekawe.
takie małe porównanie - prawa część poprawiona.
-
Ogólnie, to postać została oświetlona "złym" światłem, za mocnym i zbyt ostrym do tej skóry - błyszczy się, co niezbyt korzystnie wygląda.
Może spróbuj zmniejszyć nasycenie kolorów? Jeśli ustawiasz balans w DPP to posłuż się pipetką, klikaj w różne miejsca (szare, białe, czarne), aż uzyskasz zaplanowany efekt. Potem nasycenie, kontrast, lekka winieta i powinien zrodzić się jakiś klimat:)
pzdr!
-
Po przeróbce kolorystycznej foteczka wygląda o wiele lepiej.
Sam pomysł na zdjęcie bardzo średniawy, podobnie kadr.
Szukamy dalej, szukamy.
-
zimno jest, lecz pomysły ma matrycę trzeba przetransferować.
Proszę o opinie - nie obrażę się jak ktoś pokaże swoję wersję któregoś zdjęcia.
Generalnie miało wyjść mroczno.
Zapraszam.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
-
efekt na 6. super ( tzn bokeh)
ale 5 znowu aż za bardzo nieostre jak dla mnie
całość fajna