Prosiłbym o info czy FF/BF w tej Sigmie jest w normie. Sprzedawca umieścił poniższy test na swojej aukcji za granicą. Czy w ogóle warto???
Pozdr.
Wersja do druku
Prosiłbym o info czy FF/BF w tej Sigmie jest w normie. Sprzedawca umieścił poniższy test na swojej aukcji za granicą. Czy w ogóle warto???
Pozdr.
przecie widać że nie
Witam
Fajnie że zamieścił test, problem tylko w tym, że na twojej puszcze ten obiektyw może zupełnie inaczej pracować. Więc jeżeli chcesz mieć pewność co do ff/bf idź do jakiegoś sklepu gdzie mają te sigmy i podepnij kilka sztuk pod swoje body, ewentualnie, jeżeli szkło możesz mieć w bardzo atrakcyjnej cenie, kupuj i jeśli coś będzie nie tak ślij na kalibracje do serwisu
Pozdrawiam
Pytanie do doświadczonych kalibracją sigm. Jak wygląda procedura wysyłki szkła z puszką do sigmy? Kto płaci za wysyłki i ile to trwa? Robią to porządnie? Myślę o 50mm/1,4 i już się asekuruję z kalibracją.
Jeżeli obiektyw jest na gwarancji to zamawiasz kuriera na koszt Sigmy (wcześniej warto zadzwonić i się umówić). Do paczki dołączasz gwarancję, dowód zakupu (paragon, faktura) i opis tego co się dzieje z obiektywem. Cała operacja jest darmowa. Ja czekałem 6 dni roboczych z wysyłką w 2 strony. Trzeba wysłać z body oczywiście. Jestem bardzo zadowolony po kalibracji..
Jeżeli nie masz gwarancji to:
Proszę o podanie numeru seryjnego obiektywu Sigma, ponieważ musimy sprawdzić czy posiada on programowalna płytę główna czy też nie, a od tego uzależniona jest cena kalibracji.
oraz:
Wstępny koszt kalibracji Pana obiektyw Sigma 30/1,4 DC HSM o nr\s xxxxxxx wynosi 256,20 zł brutto. Dokładny koszt będziemy mogli potwierdzić po sprawdzeniu obiektywu przez technika. Jeżeli zdecyduje się Pan na wysłanie sprzętu do serwisu, proszę wysłać obiektyw wraz z body z prośba o kalibracje i numerem kontaktowym. W przypadku napraw pogwarancyjnych klient ponosi koszty transportu.
Trzeba do nich napisać i sie zapytać... podając numer seryjny...
ja od siebie napisze ze to jednak skandal, kalibracja zawsze powinna byc za darmo, niewazne czy jest gwarancja czy nie, a koszt 256 zł to kolejny zart
Nie uwazam zeby to bylo jakos kosmicznie drogo.
Idac tym tokiem myslenia samochody tez powinny miec zawsze zbieznosc ustawiana za darmo itd
dla wszystko ma być za darmo...
gwarancji masz 3 lata..., a jak chcesz to i 5..
kalibrujesz sobie przez ten czas do ilu puszek chcesz,
serwis sigmy akurat jest bardzo przyzwoity..
Kalibracja mojej zajęła z przesyłką niecały tydzień (był niewielki FF). Serwisanci kompetentni, kontakt telefoniczny wzorowy, słowem dobrze wydane 250zł. Doradzili, co można jeszcze zrobić (coś mi tam czasem hałasuje w środku - obiektyw ma swoje lata), czym się nie przejmować. Oby tak każdy serwis działał. A sama S 30/1,4 jest rewelacyjna - życzyłbym sobie takiej jakości szkieł Canona przy tych cenach.