Cd Speedlite 420 EX - tryb M i korekta ekspozycji
Witam po raz kolejny.
Mam parę pytań odnośnie zdjęć z lampą w trybie M
Gdzieś na Foto wyczytałem, że do zdjęć w kościele przy ISO400 najlepiej stosować czas 1/60s oraz przysłonę 5,6. Idzie mi o to, że przy tych ustawieniach aparat wskazuje niedoświetlenie średnio o jakieś 2-3 działki. Z prób tłumaczenia z j. niemieckiego wynika, że lampa naświetli prawidłowo fragment kadru w aktywnym punkcie AF, a tło będzie niedoświetlone. Czy dobrze rozumuję? :oops:
Mam jeszcze jedno pytanie:
Negatywy B&W wykazują mniejszą czułość przy świetle lampy błyskowej i zastanawiam się, jaką korektę ekspozycji przyjmujecie.
Re: Cd Speedlite 420 EX - tryb M i korekta ekspozycji
Cytat:
Zamieszczone przez Leprekan
Mam parę pytań odnośnie zdjęć z lampą w trybie M
Gdzieś na Foto wyczytałem, że do zdjęć w kościele przy ISO400 najlepiej stosować czas 1/60s oraz przysłonę 5,6. Idzie mi o to, że przy tych ustawieniach aparat wskazuje niedoświetlenie średnio o jakieś 2-3 działki.
Swiatlomierz pokazuje naswietlenie w stosunku do nastawow tylko, nie uwzgledniajac lampy blyskowej.
Lampa doswietli pierwszy plan dobierajac swoja sile w stosunku do punktu w ktorym mierzony byl pomiar swiatla/ostrosc. Jednoczesnie im dluzszy czas naswietlania nastawisz tym wiecej swiatla zastanego wpuscisz i tym wiecej tla bedzie widac, a nadal pierwszy plan bedziesz mial odpowiednio doswietlony lampa (rzadko ktora lampa jest na tyle silna by probowac doswietlac rowniez tlo - tu moge sie mylic).
Odpowiedz opieram jednak glownie na pracy w trybie Av + "flash sync: auto" + "auto adjust fill flash" a nie na trybie M wiec odpowiedz moze byc neidokladna.
Cytat:
Z prób tłumaczenia z j. niemieckiego wynika, że lampa naświetli prawidłowo fragment kadru w aktywnym punkcie AF, a tło będzie niedoświetlone. Czy dobrze rozumuję?
Mniej wiecej dobrze ale tak jak napisalem wyzej - im dluzszy czas naswietlania tym bardziej doswietlone bedzie tlo wpuszczonym swiatlem zastanym, jednoczesnie o przypalenia przy dluzszym czasie + lampa nie musisz sie obawiac bo lampa przy pomiarze blysku na interesujacy cie obiekt bierze pod uwage nastawy aparatu i odpowiednio dobiera sile - im dluzszy czas tym mniejsza sila blysku.
Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
- jesli dobrze mysle to chyba tylko Tryby Preseleksji pomagaja dobrze zapanowac nad prawidlowym naswietleniem tla i obiektu glownego, dzieki temu to lampa blyskowa odpowiada za doswietlane glownego motywu a czas ustawiony i przeslona decydja o tle
Spojrz na koncowke tego zdania... czyz wlasnie nie opisales trybu M? Preselekcji tez mozna - zalezy co sie lubi, jakie doswiadczenie w ocenie oswietlenia, jakie potrzeby co do nastawow.
Cytat:
- ostatnio robiac zdjecia na slubie brata pracowalem ze swoja 550ex w trybie P i chyba mi to na dobrze wyszlo poniewaz zdjecia byly w 90% prawidlowo naswietlone, jednoczesnie zaznaczam ze tylko motyw glowny a otoczenie ginelo w mroku, zaleta bylo zastoswanie przez kamerzyste lampy doswietlajacej, bylem prawi w niebie jak na AV wyskakiwalo 1/40s przy f 4,5........
Zdjecie prawidlowo naswietlone to takie na ktorym widac i tlo oswietlone i pierwszy plan dobrze oswietlony, nie przepalony ani nie za ciemny.
W twoim przypadku - sam opisales jakie ci zdjecie wyszlo i sam ocen wg tej definicji czy bylo dobrze oswietlone. Bo wg mnie - nie.
Tryb P z lampa blyskowa wlasnie tak dziala - nastawia krotkie czasy (cos w okolicach 1/200 zapewne) i doblyskuje sobie wszystko lampa. Ustawienie 1/40s i f 4.5 byloby o wiele odpowiedniejsze.