Canon - obiektyw na trzy tygodnie.
Witam serdecznie,
Przesiadam się z Sony do Canona (konkretnie 30D) i potrzebuję Waszej pomocy. Aparat zakupię w ciągu paru dni, a z stanów na początku września przywiezione zostaną mi 17-40L oraz 85/1.8. Tymczasem jednak mamy jeszcze sierpień, ja kupuję samo body i zastanawiam się co można by kupić na te 3-4 tygodnie za małe pieniądze (powiedzmy, że do 1000zł tak +/-), aby:
- mieć trochę frajdy z nowego, dużo lepszego body niż do tej pory (pstrykałem na A200)
- móc go wziąć na krótkie, tygodniowe wczasy na helu
- móc go ewentualnie potem bez większych problemów odsprzedać za w miarę podobne pieniądze.
Dodam, że najwięcej pstrykam portretów, moim ulubionym obiektywem była Minolta 50mm f/1.7, ale lubię też pstryknąć trochę zdjęć między szerokim kątem a standardem (jakaś taka niby-reporterka [przynajmniej ja to tak nazywam]).
Myślałem nad:
- 18-55 3.5-5.6 z IS/bez IS - 200/300 zł - niby trochę szajs, ale nauczyłem się po Sony, żeby nie odrzucać kitów tylko dlatego, że nazywają się 'KIT', da mi zakres do wszystkiego, ale zarazem dużo słabszy do portretów
- 50 f/1.8 II - 300 zł - plastik fantastik, ale myślę, że do portretów na te parę tygodni byłby jak znalazł i nie zdążyłby się rozpaść + kto wie, jeśli go polubię, to może zostanie na dłużej ?
- 17-85 4-5.6 IS - 800zł - lepszy zakres od kita, ale jakościowo chyba nie powali mnie aż tak w porównaniu z wyżej wymienionymi (choć troszkę na pewno), z jednej strony zakres będzie podobny do tego co będę miał, z drugiej strony wydałbym na niego więcej niż na dwa wcześniej wymienione razem. Poza tym zacząłbym się przyzwyczajać do większego i cięższego obiektywu (patrząc pod kątem 17-40).
Jak myślicie? Jakieś rady/pomysły ?