Witam
Moze opowiecie coś o na temat sprzętu który zrobiliście sami do swojego dSLR.
Jak dział i co do tego wykorzystaliście. "ZRÓB TO SAM". Pozdrawiam>>>> :-D :-D
Wersja do druku
Witam
Moze opowiecie coś o na temat sprzętu który zrobiliście sami do swojego dSLR.
Jak dział i co do tego wykorzystaliście. "ZRÓB TO SAM". Pozdrawiam>>>> :-D :-D
ja zrobiłem pierścień retro i namiot bezcieniowy:)
pierścień ze starego mocowanie EF z tamrona 70-200 i do tego filtr uv hoya 58 mm. namiot wiadomo - przescieradło, stelaż pod miejsce na przedmiot i hula hop;)
teraz myślę co by było gdyby wziąć filtr uv zakleić ładnie połowę połowę równomiernie przydymić ogniem:D delikatnie ofcoz... zaraz zobacze co z tego wyjdzie...
A ja mam wężyk: vide link w stopce.
Ja zrobilem sobie obiektyw w ramach eksperymentu z fotografia otworkowa. Efekty prezentowalem tu na forum.
To jest mysl! Dzieki za inspiracje. W nastepnym tygodniu odszukam filterek 77mm UV ktory gdzies mam a nie uzywam bo raz ze nie jest szczelny a dwa ze kosztowal... $30 wiec nie moze byc dobry. Uruchomie w pracy sputtering i zapodam mu jakas cienka warstewke... np. 50nm chromu. Bede mial fajny filtr szary :grin:Cytat:
Zamieszczone przez fotomuka
(Dlaczego ja na to wczesniej nie wpadlem?)
A ja ostani robie lampke z diud led , zakładaną na obiektyw .Służy do doświetlania obiektu przy makrosach. :grin: :grin:
A zasilanie z baterii czy z aparatu?
No a ja, tak jak juz kiedys obiecywalem, zbieram sie do rozkrecenia starego tamrona i proby zmuszenia aparatu z obiektywem M42 do potwierdzania ostrosci - juz nawet takie maciupkie srubokreciki zakupilem :mrgreen:
To ja przy okazji napiszę, że gdyby ktoś potrzebował części do D60'ki to ktoś na Allegro sprzedaje teraz właśnei D60 na części (na razie cena 50zł) :)
hmmm jak daleko mozna posunac sie w samorobkach ? jeden znany amerykanski fotograf ktory niedawno nawiedzil polske, o sklerozo czemu nie dalas mi spamietac nazwiska, zrobil sobie caly aparat sam, fakt ze mozna zrobic namiot bezcieniowy z przescieradla albo blende z bialej lub kolorowych kartek papieru, ale to chyba nie sa jeszcze takie koszty jak dla przykladu przy oswietlaniu macro zeby sie trudzic, nowy namiot kosztuje 79 zl a material ten sam co na parasolkach foto ergo, po co pruc mamie przesciaradlo skoro za nieduze pieniadze mozna miec cos "profi" :mrgreen: filtry ? no to jest jakas mysl ale kto w domu ma aparature do nakladanie nanometrow chromu na szklo ? :) mnie straszna zalosc bierze ze nie moge zaniesc mojego aparatu do serwisu i go podkrecic tak jak kumpel gitare w custom shopie, i to jest bolaczka, bo wole wydac pare zlotowek wiecej i miec swiadomosc ze odbija sie to jednak na jakosci :) co do samorobek to zoltodziob jestem, albo nie czekajcie, jesli naszywka na plecaku sie liczy to juz jestem conajmniej smialym adeptem tej pieknej sztuki :mrgreen:
Tomek pytał jak zasilana.HHHmmm hyba odzilnie nie z aparatu.