Jaki obiektyw w "okolichach" 30mm (stałka czy zoom)?
Witam! Pierwszy raz na forum Canona :)
Mam prośbę o pomoc w wyborze obiektywu.
Zamierzam zmienic system z Nikona na Canona
Aktualnie posiadam Nikona d70s oraz N35mm/2 N50mm/1.8 N18-200mm/3.5-5.6 (którego szczerze nie znoszę! :evil: )
Ze względu na brak w ofercie Nikona teleobiektywu takiego jak ma Canon 70-200/4 (nie mam ochoty wydać prawie 5 tysięcy złotych na N80-200/2.8, którego nie wiem czy będe miała siłę nosić :twisted: )
Zdecydowałam się na bodu 50D i wspomniany 70-200/4. Właśnie "dla" niego zdecydowałam się na zmianę systemu (no... nie ukrywam, że matryca CMOS też mnie skusiła).
Na dzień dzisiejszy powyższy zestaw plus stałka w okolicach 30mm by mi wystarczył (bardzo lubię mojego N35/2 za wagę, jakośc zdjęc, ostrość).
Zaczęłam szukać takiego obiektywu w ofercie Canona. Generalnie chciałabym kupic coś czego nie będę chciała za rok wymienić, wiec jestem gotowa przeznaczyć na ten obiektyw troche wiecej kasy (niestety nie tyle by kupic 35L :( ). Rozważałam dwie stałki:
C35/2-niestety ma rózne opinie
C28/1.8-mimo, że wiele sklepów ma go w swojej ofercie, kiedy dzwonie pytając o dostepność... nie maja i nie wiadomo kiedy będzie. :(
Zaczęłam się zastanawiać nad dołożeniem kasy i kupieniem C17-55/2.8
Fotografuje głownie ludzi, najczęsciej dzieci, czesto także w pomieszczeniach, dlatego potrzebuję czegoś jasnego i w miarę szerokiego.
Kusi mnie uniwerslaność tego zooma, ale stałki też lubię :)
Poradźcie, proszę. Warto kupić 17-55/2.8? Co wybrać: zakres ogniskowych czy światło? Jak ma się jakość zdjęc z niego do 28/1.8? A może jakies inne propozycje? Nie chce kupowac Sigmy czy Tamrona. Zbyt dużo naczytałam się o różnej jakości poszczególnych egzemplarzy. :(
Z góry dziękuję za pomoc!
Brawa dla każdego kto przebrnął przez ten elaborat :mrgreen: