Narazie jedna fotka tylko :))
1 Odrobinkę za ciemne,ale chciałem zachowac klimat miejsca...
flara i winieta zamierzona :)
Wersja do druku
Narazie jedna fotka tylko :))
1 Odrobinkę za ciemne,ale chciałem zachowac klimat miejsca...
flara i winieta zamierzona :)
Flara i winieta z tego co widzę to na pewno nie była zamierzona , tylko tak wyszło . Na pewno zrobiłeś kilkanaście fotek w tym lesie i ta wydała Ci się najlepsza a to znaczy ze jeszcze wiele pstryków przed tobą i może coś wtedy się nada do pokazania . Przeglądaj tą stronę (http://plfoto.com/top ) tam naprawdę trafiają się niezłe strzały którę naprowadzą Cię na ścieszkę światła .
Pozdrawiam.,
flara i winieta została dodana w Photoshopie
A jesli chodzi las to zdazylem zrobic tylko dwa zdjęcia.
Pozdrawiam
pewnie jechało na automacie i zazieleniło na AWB
Może i nie, ale sądzę, że niebo nie było priorytetem i wyszło takie po ustawieniu balansu bieli na dolne partie obrazu;) np wiedząc że autor:
btw pytanie do teoretyków koła barw: z jakiego koloru aparat powinien pobrac dane bieli, żeby dac zielony zafarb? mi np AWB nigdy nie dało tak zielonej dominanty:wink: Poza tym się tak nie denerwuj, jak autor powie co zrobił, to się okaże..:-)Cytat:
chciałem zachowac klimat miejsca...
Pozdrawiam
PS: W EXIF'ie masz info o ręcznym balansie bieli, więc AWB odpada.
Sie nie denerwuje poprostu obrabiałem kiedyś zdjęcia z powietrza na AWB robione wiekszość kadru stanowił las kawałek woda i woda była zielonkawa.
wyjasniam wątpliwosci :)
bzdurą jest to co mówi abcdariusz o tym ze flara i winieta nie były celowe,co mozna zobaczyc na zdjeciu ponizej
bzdura tez jest to,ze zrobilem kilkanascie zdjec...tak naprawde zrobilem tylko dwa,...srednio udane,przepalone niebo,chyba rzeczywiscie nie trafiony balans bieli
zdjecie bylo robione w wakacje,chciałem zobaczyc czy mozna je jakos uratowac, i dlatego zamiescilem w celu uslyszenia opinii,czy ide dobra drogą...duzo nauki przede mna,sama przerobka jest na podstawie jednego tutorialu znalezionego w sieci...
dziekuje wszystkim za opinie i odwiedziny w watku
tutaj oryginalna wersja zdjecia