Wyzarte twarze na koncercie
Witam, jestem posiadaczem 350D z 17-85 IS f4-5.6. Ostatnio bylem w Sali Kongresowej na Warsaw Summer Jazz Days i tam wlasnie stawialem pierwsze kroki w robieniu zdjec z koncertu. Mimo tego, ze na jednym z koncertow zdjecia wyszly mi calkiem calkiem :) to inne dni mnie wkurzyly. Mianowicie twarze i jasne t-shirty (lub inne jasne elementy) wyszly wyzarte :confused: Pomiar jaki stosowalem byl punktowy, ustawiony na najjasniesze punkty twarzy i... NIC! Nadal mialem twarze wyzarte. Ja wiem, ze moge zmniejszyc korekcje ekspozycji (chyba tak to sie nazywa) ale co z tego... wtedy wszystko mam ciemniejsze a przy tego typu zdjeciach i przy wysokim iso rozjasnianie w photoshopie pozwoli wydobyc zamiast detali to ziarno.
Poniewaz zdjecia mogly byc wykonywane tylko przez pierwsze 5 minut, stad nie mialem zbyt wiele czasu na zabawe. Ale bylem tez ktoregos wieczoru na koncercie na wolnym powietrzu i tam tez robiac zdjecia artystom twarze mialem wyzarte. To na co - na spokojnie - zwrocilem uwage, to fakt, iz oswietlenie bylo bardzo silne i tylko zmniejszenie korekcji ekspozycji przyciemnilo zdjecia ale to mnie nie zadowala przy tym iso :(
Z gory dziekuje za rady i pozdrawiam serdecznie