Prosiłbym posiadaczy o zdjęcia na powiększeniu +4 lub +10.
Wersja do druku
Prosiłbym posiadaczy o zdjęcia na powiększeniu +4 lub +10.
Na +10 to nie mam, bo mi cierpliwości lekko brakowało do ostrzenia. Ogólnie soczewki to fajna sprawa, jeśli nie stać Cię na obiektyw makro lub pierścienie. Niektórzy narzekają na soczewki tej firmy, ale mi to "zabawy" spokojnie wystarczały. Fajne efekty są też jak nakręciłem je na 85/1.8 USM :)
Zdjęcia odkopie pewnie dopiero popołudniu.
A ja mam dokładnie przeciwne zdanie, niż kolega...
Zdjęć nie pokażę - powód jest taki, że wszystkie wykasowałam, kiedy okazało się, że nie nadają się absolutnie do niczego. Soczewki leżą nieużywane, ja przeklinam ich zakup, bo zdjęć makro i tak nie robiłam, a pieniędzy nie mam. Teraz zbieram się do zakupu pierścieni albo obiektywu makro - jeśli się da, skłaniam się ku obiektywowi.
Jednym słowem, nigdy więcej soczewek. Odradzam.
Ja również nie polecam, a już zwłaszcza tych większych (+4 i +10). +1, +2 od biedy jeszcze można założyć, żeby np bliżej do obiektu podejsc ale i te to scierwo... Ciesze sie, ze sam nigdy tego nie kupiłem... a firma, przy tego rodzaju produkcie, nie bedzie chyba miała wiekszego znaczenia...
Tzn tak. One są dobre jeśli odległość minimalna od obiektu np. 40cm to za dużo i chcesz skrócić tę odległość. Jednakże +10 nie używałem. Jeśli chodzi o zdjęcia to pewnie je mam, ale nie w miejscu, gdzie teraz przebywam.
Ale zgodzę się z kolegami, że makro za pomocą tych soczewek to masakra, lepiej poczekać i kupić w miarę znośny obiektyw.
Rzeczywiście, soczewki makro efekty dają mizerne :-D
http://fotografia.interklasa.pl/inde...k=pokaz&id=901
Na pewno te 3 zdjęcia robiłem z soczewką +10 (nawet dokładnie fox).
Foto1, Foto2, Foto3.
Robione obiektywem 70-210 USM na 70mm, na dłuższych ogniskowych już robiło się bardzo mydlanie. Poza tym strasznie ta soczewka powiększa CA obiektywu. Ogólnie można się pobawić jeśli ma się cierpliwość i czas, bo dużo to nie kosztuje.
PS Vitez, przecież właśnie o efekt końcowy chodzi.
Więc i ja za przedmówcami - nie polecam.
Każde inne rozwiązanie (pierścienie pośrednie, obiektyw macro czy Raynox) będzie dawało lepsze rezultaty.
Dlaczego ?
Mnie takie efekty nie satysfakcjonowały:
Te same obiektywy z pierścieniami pośrednimi dawały efekty o niebo lepsze, więc problem nie leżał w kiepskiej optyce obiektywów...