Aparat do 600 zł dla taty
Mój tato postanowił kupić pierwszy cyfrowy aparat, kwotę jaką zamierza przeznaczyć na ten cel to 600 zł, na sam aparat. Akcesoria typu karta pamięci, futerał będzie dokupiona z osobnego budżetu.
-Wymóg podstawowy to by aparat był na baterie AA , gdyż jest już ładowarka i akumulatorki.
-Aparat będzie używany do zdjęć na imprezach rodzinnych, jakieś zdjęcia krajobrazu, plus zdjęcia makro ( sklejane modele statków, plus monety kolekcjonerskie).
-Jako, że sam posiadam canona S3 to raczej w stronę canona się kieruję, gdyż zdjęcia robi doprawdy bardzo dobre w trybie makro.
Aparaty, które pozostają w kręgu zainteresowań:
-canon a590
-canon a1000
-canon a2000
Najlepiej wygląda z poza podanych canon a720, ale niestety cena mocno skoczyła do góry, a używany odpada.
Każdy z wyżej wymienionych aparatów jest w stanie chyba działać z Raynoxem DCR-250, gdyż taki pewnie by się dokupiło potem tacie, jeśli standardowy tryb makro dawałby za małe powiększenie.
Ciężko mi powiedzieć na ile będą potrzebne ustawienia manualne, gdyż sam tata mówi, że uzależnia to od efektów zdjęć. Z a590 makro wygląda bardzo dobrze http://www.imaging-resource.com/PROD...S/A590ISA4.HTM . Z aparatu a1000 praktycznie nie ma testów na internecie albo nie mogę znaleźć. A2000 nie posiada wizjera i nie wiem czy nie będzie to wadą, bo czasem w słoneczny dzień ciężko może być zrobić dobre zdjęcie, zakładam, że canon nie poprawił jasności ekraniku i w pełnym słońcu nadal nie wiele widać.