kupiłem gripa do 350, z bateriami / dobrej jakości/ po ok 50 zdjęciach wskażnik pokazuje stan wyczerpania na 1/2, czy to normalne?
Wersja do druku
kupiłem gripa do 350, z bateriami / dobrej jakości/ po ok 50 zdjęciach wskażnik pokazuje stan wyczerpania na 1/2, czy to normalne?
nie zwracaj uwagi na wskaźnik ;) - sprawdż ile faktycznie pstrykniesz fotek do momentu "odcięcia zapłonu" - możesz mieć sytuację, że po 50-ciu jest połowa a po 400 następnych pojawi się dopiero rezerwa ;)
dzięki
dziwne to ale taka prawda - w sumie szkoda że nie ma tak jak w sony pokazuje w minutach na ile jeszcze zostało zasilania
U mnie w 20D i grip tez tak jest - dosc szybko pokazuje polowe, a potem dluuuugooo robi zanim padnie.
Dla spokoju sumienia - kup zapasowe akumulatorki i nos zawsze ze soba 8)
zaraz, chwila, sprecyzuj, z czym jest ten problem:Cytat:
Zamieszczone przez szpak121
- z 6 bateriami (alkalicznymi?) R6
- z 6 akumulatorkami NiMH R6
- z dwoma akumulatorkami Li-ion NB-2LH?
każdy ww. zestaw to zupełnie inna technologia i inne problemy ze wskaźnikami poziomu - i akurat na bateriach powinien on działac najlepiej... ;-)
problem jest z 6 bateriam alkalicznymi, stan wskażnika wyczerpane, aparat po 1 zdjęciu wyłącza się, a po wyjęciu na moment pojemnika z gripai po powtórnym włozeniu stan wskaźnika 1/2 i np lcd chodzi 20 minut bez problemu, a podobno jest prodożernyCytat:
Zamieszczone przez mxw
no to rzeczywiście cos jest nie tak, bo baterie alkaliczne zużywają się w miarę równomiernie i wskaźniczek powinien działać dobrze (dla odmiany acu NiMH zuzywają się "dziwacznie" skokowo - stąd np. problemy ze wskaźnikami baterii w canonach serii A).Cytat:
Zamieszczone przez szpak121
ok, wiadomo, że w porównaniu z acu baterie mają mniejszą wydajność, ale sprawdź jeszcze przede wszystkim te bateryjki - może któraś jest uszkodzona albo ma coś nie tak ze stykami.
poza tym najbardziej prądożerne jest jednak robienie fotki (silnik migawki, AF + przysłona, odczyt z matrycy, procesor i zapis na flasha (oj, zapis na kartę to żre prąd!) - plus oczywiście ewentualny błysk lampy) przy dzisiejszych technologiach wyświetlacz LCD już tak dużo prądu nie pobiera...
Baterie alkaliczne do cyfrowych to sie nadaja "tak sobie". Twierdze wrecz ze wogole.
Jak ktos chce szczegoly to niech sobie poszuka wykladow goscinnych Marka Lewandowskiego na pl.rec.foto.cyfrowa.
To nie problem gripa a samych baterii. Bedzie dokladnie jak piszesz. W miare oszczedne lcd swieci, ale obrocic silnikami juz jest problem.
dzięki, dzisiaj zsiliłem gripa nowym bateriam i będe obserwował przebieg niefortunnych zdarzeń