Witam,
przymierzam si do kupna jakiegoś tele do fotografowania ptaków i reszty zwierzyny.
Kase jaka chce przeznaczyć to max.8tys.
Myślałem o 300f4 (z IS lub bez) i do tego TC x1.4 i 2.0.
Co o tym myślicie? Macie jeszcze jakieś inne propozycje?
Wersja do druku
Witam,
przymierzam si do kupna jakiegoś tele do fotografowania ptaków i reszty zwierzyny.
Kase jaka chce przeznaczyć to max.8tys.
Myślałem o 300f4 (z IS lub bez) i do tego TC x1.4 i 2.0.
Co o tym myślicie? Macie jeszcze jakieś inne propozycje?
300 f/4 sam to moze byc ok jesli zrobisz sobie czatownie.
300 f/4 + tc 1.4x da zdjecia akceptowalne jakosciowo
300 f/4 + tx 2x to bedzie raczej zdjecie porownywalne do zwyklego kita
ogolnie polecalbym ef 500mm f/5 L IS USM do zjec wildlife.
tylko gdzie to kupić??? bo chyba chodzi ci o 500 f4?
Zastanów się co i jak chcesz fotografować, a potem dobierz obiektyw.
Jeśli nie potrafisz jeszcze sprecyzować, to na początek najlepiej 300/4 L IS, 100-400 albo 400/5.6 (w tym ostatnim przypadku na pewno przyda Ci się dobry statyw). Każdy z tych obiektywów później łatwo sprzedaż, jeśli okaże się, że potrzebujesz już coś innego.
Dlaczego nie C 400/5,6 L ?. Trochę ciemny ale po wschodzie i przed zachodem słońca, kiedy to urządza sie polowanie , światła jest dość . Dobry i szybki AF - to dodatkowy argument . Ja używam go nieraz z kenko 1,5 . Nieznaczne pogorszenie ostrości - w sumie porównywalne z 400mm w C 100-400 bez konwertera . Pół przysłony ciemniej - to niewiele za dodatkowe 200mm ogniskowej . Przy np 40D daje to w teorii ok. 960mm . W rzeczwistości jest to ok. 930 mm - bez uwzględniania wielkości i upakowania elementów światłoczułych itp.
na początek głównie ptaki z podejścia, z miejskich stawów itp. a po kilku miesiącach do lasu:)
kasy zbyt wiele nie mam, więc pozostaje mi chyba 300 z TC, bo 400 f/5,6 jest troche przyciemny.
300 z TC bedzie tak samo ciemna jak 400 5.6
wlodal to jakis super ten tc skoro przyciemnia tylko o 0.5ev, wiekszosc tc zmniejsza otwor wzgledny o conajmniej jedna pelna dzialke przyslony.
a jak sprawa ma sie z AF w tych zestawieniach?