-
[dr11] Podróże
Zbiorę parę fotek z tego cudownego miasta i wrzucę tutaj. Niestety, warunki atmosferyczne nie pozwoliły pokazać mi na zdjęciach pełni kolorystyki, niebo mgliste, nie w pełni przejrzyste. Próbowałem to troszkę poprawić w postprocessingu, jak wyszło - sami zobaczcie i oceńcie.
-
Witaj Darku!
Śliczne miejsce, zazdroszczę klimatów z Ameryki Płd.
Podobny problem z mglistym horyzontem trafił mi się dwukrotnie w zatoce Oslo. Ciężko jest trafić w odpowiedni czas klimatyczny kiedy nie jesteś codziennie na miejscu. Tego typ miejsca zazwyczaj mają swoją specyfikę pogodową. Fotografie oddają możliwości krajobrazowe miejsca, nie mam jednak pewności czy nie zostały lekko przegrzane. Co do pierwszej: powstrzymałbym się z b&w w panoramie. Skłonić by mnie mogła większa dramatyczność sytuacji, tak myślę.
Ciekawe fotografie i chętnie pokibicuję dalej. Pozdrawiam serdecznie.
-
Powiem szczerze, b&w to próba ratunku. Ratunku przed brakiem kontrastu, spowodowanym niebieską, mglistą dominantą. I chyba wiem co masz na myśli mówiąc o przegrzaniu. Nie jest to przegrzanie brazylijskim słońcem, ale ocieplenie spowodowane zdjęciem tej cholernej, niebieskiej mgiełki. Moja umiejętność obróbki nie jest niestety na takim poziomie, żeby sobie z tym poradzić. Najwidoczniej :( Dzięki za komentarz i odwiedziny.
-
Mailes zalozony polar?
Miejsce swietne, zazdroszcze;)
-
Wojkij, niestety nie posiadalem jeszcze polara(ow). To bylo dopiero co po kupnie lustrzanki (350D). Ledwo starczylo mi na szkla - chcialem koniecznie zabrac 10-22. Teraz, po prawie dwoch latach, wiem dobrze co bym zmienil :) Jest pretekst do powrotu tam kiedys ;)
-
Niezłe :) Podobają się ale mam kilka uwag przedewszystkim do dwójki gdyż najbardziej mi się podoba. Taką fotke widziałbym w wiekszym nasyceniu kolorków. Przedewszystkim zieleni i niebieskiego. Ta mgła troszke przeszkadza ;/. A w 1. troszke za jasno jak dla mnie lub brak zdecydowanego kontrastu.
No ale fajne zdjęcia - pozazdrościć pobytu w takim miejscu :)
Pozdrawiam
-
Pozwole dodac swoje 3 grosze. Moim zdaniem ta mga to najlepsze co moglo ci sie przytrafic w czasie robienia zdjec. Sprawia niesamowite wrazenie, IMO bez takiej mgly zdjecia bylyby typowo pocztowkowe - a tak maja cos osobliwego. W 1 rzeczywiscie w PS-ie moznaby troche przyciemnic (ok -1/2 EV) i troche kontrast podciagnac. Nasycenie kolorow jest OK (JiNN wyreguluj monitor;)) Generalnie czekam na wiecej, dobra robota!!
Aha, polar chyba niewiele pomoze na mgle;)
-
Ja się generalnie zgadzam z Cavemanem - mgła jest fajna. Poza tym, jak czegoś nie możesz zwalczyć - pokombinuj, żeby to wykorzystać. Na pierwszym i drugim zdjęciu widzę duży potencjał na świetne, mgliste zdjęcia gór i morza. Rio mogłabym w takich warunkach nawet sobie darować... Pokaż jeszcze coś..
-
IMHO nr 1 ujmuje najciekawszy z kadrów i chyba lepiej by wyglądał w naturalnych kolorach, może pokażesz?
Chyba w PS można to zdjęcie jeszcze trochę podciągnąć.
Możesz podać parametry?
Pozdrówka
-
W przyszłym tygodniu postaram się rozwinąć wątek o rzeczy, o których piszecie. Teraz jestem na wyjeździe i nie mam dostępu do swojego fotoarchiwum.