EF-S 17-85 IS czy 17-40 L
Witam, zastanawiam sie pomiedzy tymi dwoma obiektywami - cena podobna... jeden to L a drugie ma praktyczniejszy zakres zooma :-)
uzywac bede tego do do reporterki z czestym uzywaniem szerokiego kata ale i zoom tez sie przyda..
jaki polecacie - jaka jest przewaga L - bo czytalem ze z dslr wcale nie jest tak pieknie a 17-85 jest dedykowany do dslr :-)
dzieki za pomoc
Co na początek 17-85 czy 17-40 F4?
Witam!
Właśnie kupuję swoją pierwszą lustrzankę i wybór padł na 20d.Tego jestem pewien. Natomiast mam dylemat z doborem obiektywu dla tego body.
Generalnie zależy mi na zdjęciach krajobrazu plus jakieś zdjęcia do rodzinnego albumu.Zdjęcia spacerowe rzadko ale nie wyklczone.
Poszukałem trochę na googlacg no na boardzie ale dalej nie mam pewności.Na chwilę obecną mam dwa typy:
EF-S 17-85 F4-5,6
EF-S 17-40 L F4
Różnica w cenie zestawu (body+obiektyw) minimalna (100 PLN).
Za 18-75 przemawia dłuższy koniec, IS, USM, większa uniwersalność. Przeciw są fakty o tym że ma zauważalne CA oraz nieostrości.
Za 17-40 przemawia stałe światło F4, poza tym to "L"-ka i CA oraz nieostrzenie powinny wypaść lepiej niż w 17-85. Dla mnie narazie jedyny minus to trochę krótszy koniec.
Jeśli się mylę poprawcie, a przedewszystkim doradźcie co wybrać. A może zpełnie coś innego niż te dwa w/w szkiełka.
Pozdrawiam
Marek