-
5D + Canon 10-22 EF-S !
Wrzucam w charakterze ciekawostki. Jeśli trzeba to proszę moda o przeniesienie.
Tak, ten obiektyw da się przypiąć do 5D. Jak? Trzeba usunąć "dupkę" - jest na zatrzaskach. Zabieg pozwala na wpięcie go do FF. Jest jedno ale, poza oczywistym winietowaniem, skręcenie ogniskowej poniżej 14mm skutkuje zahaczeniem kłapiącego lustra o tylny element optyczny. Więc lepiej nie przeginać.
Ale na 15mm można napawać się szerokaśnym kątem. Poniżej właśnie taka kombinacja. Dodam, że pokój ma ok. 3 x 3,5m.
Obrazek prosto z puchy, EXIF do wglądu, resize zrobił imageshack.
-
i bardzo fajny dowód na to że się "da". Ciekawe co teraz powiedzą ci co na pytanie 10-22 + 5D pisali "nie i zamknąć wątek":lol::lol:
-
Przy sigmie 10-20 nie musisz nic robić - winietuje to fakt- nie sprawdzałem na 5d ale na 50E - analogu
-
zawsze mozna kupic 16-35 2.8 L lepsze swiatlo, a tylko 1mm wezej bo mowisz zeby na 5d nie schodzic ponizej 15mm
-
Były już próby podpięcia 10-22 do 1D Mark III, zakończone powodzeniem - tylko tam nie dało się zejść poniżej 13mm.
-
szkoda, że niżej nie można zejść, ale widać, że podpinać 10-22 się da :)
-
Ciachnąć kawałek lustra i po sprawie. Nie ma rzeczy niemożliwych ;)
-
Da się zejść niżej, ale nie wiem czy ktoś zaryzykuje :) Trzeba robić zdjęcie z długą ekspozycją w ciemnym pomieszczeniu. Założyć obiektyw gdy lustro jest podniesione wyjść z obiektywem na światło, odmierzyć czas naświetlania ręcznie, wrócić, zdjąć obiektyw i zamknąć migawkę (najlepiej jest się chyba bawić wężykiem spustowym na bulb z blokadą, chyba że ktoś się nie przejmuje lusterkiem i ustawi na 30 sekund i małą przysłonę. Powracającemu lusterku z tego co wiem to nic nie powinno się stać).
-
Od biedy da się zejść do 12mm ale widać już koniec obrazu po okręgu. Jak się rozpogodzi to przetestuję w plenerze.
-
Z ds'em III powinno zadzialac na kazdym zakresie, wlaczyc LV, przekrecic na 10mm i focic ;)