-
Zdjecia w IR
Chciałem poeksperymentować ze zdjęciami robionymi w podczerwieni, jednam w instrukcji od mojego aparatu (EOS 300) jest napisane, ze aparat nie nadaje sie do takowych zdjęć. Z jakiego powodu? Na ten temat nie ma nic napisane. Moze mnie ktos oświeci? I jak robić takie zdjęcia? Jakie parametry ekspozycji i czym to mierzyć?
-
Sprawdz prosze w googlach. Przed chwila sprawdzalem i google wiedza co i jak.
-
Ale nie znalazłem nic na temat mojej 300tki. I dlaczego nie nadaje sie ona do zdjęć IR.
-
o ile sie nie myle to chodzi o to ze eos 300 (i nie tylko) w jakis specyficzny sposób sprawdza ilośc pstrykniętych fotek. I to powoduje ze takie filmy na podczerwień sie prześwietlają. Ale głowy sobie nie dam uciąć że tak jest...
-
w body w tej przestrzeni gdzie przesuwa sie film jest dioda swiecaca wlasnie w podczerwieni, dzieki tej diodzie wiesz ile masz zdjec do zrobienia i nie mozesz robic zdjec na materialach czulych na podczerwien. Jezeli bardzo Ci zalezy to spraw sobie jakies body bez takiej diody :D
-
a 50'tka też ma taką diodę?
-
A nie czasami światło wspomagające AF jest na podczerwień i dlatego nie można ... ?
-
W 300 swiatlo wspomagajace AF pochodzi z bialej lampki, ktora ma sluzyc rowniez do redukcji czerwonych oczu. Podczerwien wspomaga AF w kompaktach.
-
gonzo44:
Chyba się zapędziłeś z tymi kompaktami mój EOS 5 miał podczerwień i dlatego nie można było focić w podczerwieni !
Dlatego tylko zasugerowałem odpowiedź bo nie znam EOS 300.
A może http://www.foto.com.pl/teksty/inne/a...orady0604.html
o tytule EOSY A FOTOGRAFIA W PODCZERWIENI
-
Wielkie dzieki za "naświetlenie" sprawy.