Canon SX 100IS vs. S5 IS ??
Witam. Posiadam obecnie Canon IXUS 55. Generalnie rewelacja to nie jest, ale na imprezy czy do tego typu robienia zdjec super, bo wszedzie mozna go zabrac w kieszen i juz. Ale teraz chcialem jakos tak bardziej zainteresowac sie robieniem zdjec, tzn dobrej jakosci, czy cos fajniejszego niz zdjecia z imprez. Nie mam za duzo pieniedzy ale czytalem duzo na temat aparatow z mojego tytul i opinie sa tak rozne ilu jest uzytkownikow. Dlatego chcialem w jednym miejscu zapytac sie ktory apart jest godny uwagi, ktory bardziej mozna mi polecic ? S5IS fajnie wyglada, a SX nie ma wizjerka, ale te uwagi moje nie maja duzego znaczenia w wyborze, Chcialbym uzyskac profesjonalna porade od osob ktore sie na tym znaja i korzystali z tych aparatow?? Z góry bardzo dziekuje za pomoc. pozdrawiam
Najwieksze wady - SX100SS S5IS
Zastanawiam sie nad kupnem jednego z tych dwoch modeli... o zaletach mozna przeczytac niemal wszedzie ale najbardziej chodzi mi o poznanie wad.
niektorzy odradzaja sx'a np dlatego ze mozliwe jest przypadkowe wlaczenie aparatu i wysuniecie sie obiektywu(np w pokrowcu, czego gwarancja chyba nie obejmuje). w starszych modelach PS'a wystarczylo "wlaczyc" ikonke przegladania zdjec a obiektych przy przypadkowym wlaczeniu na bank sie nie wysunal. Jak do tej pory nie znalazlem nigdzie info czy jest mozliwosc unikniecia takiego zdarzenia (?). Co do S5'tki to wielu pisze m.in o spadajacej pokrywce na obiektyw. (czy tu tez istnieje mozliwosc przypadkowego wlaczenia aparatu?).
Prosze glownie o podanie typowych wad wynikajacych np z budowy sprzetu czy mozliwosci powstania jakichs awarii zaobserwowanych w wiekszej ilosci serii. (O jakosci pracy wiekszosc pisze w superlatywach).
Z gory dzieki,