Chciałem spytać w którym formacie robić zdjećia RAW czy JPEG i dlaczego? Jakie są wady i zalety obu z nich? Ile przykładowo o ile więcej (bądź mniej) miejsca zajmuje plik RAW w stosunku do JPEG? Dzięki za pomoc:twisted:
Wersja do druku
Chciałem spytać w którym formacie robić zdjećia RAW czy JPEG i dlaczego? Jakie są wady i zalety obu z nich? Ile przykładowo o ile więcej (bądź mniej) miejsca zajmuje plik RAW w stosunku do JPEG? Dzięki za pomoc:twisted:
http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW
RAW będzie ważył kilka razy więcej niż taki sam jpg.
jeśli stawiasz takie pytanie to wydaje mi się że jedyna odpowiedz to JPEG.
jeśli stawiasz takie pytanie to wydaje mi się że jedyna odpowiedz to RAW.
:)
Rób w JPG, za jakiś czas dojdziesz do wniosku, że jednak trzeba przejść na RAW.
Na to pytanie musisz sobie niestety odpowiedzieć sam!!! Zrób fotkę w jpg potem w RAW i oceń która więcej "waży". Potem zerknij na kartę i przelicz ile Ci wejdzie jednych i drugich na nią. A może robic jpg+RAW????? Póki jesteś na etapie "który plik jest wiekszy" ;-) proponuję walczyć na jpg-ach. Z czasem pokusisz się o RAWy.
Ale do tego musisz dojść sam.
Chyba juz lepiej robic same rawy i wywolywac je automatem w DPP-wiecej zdjec wejdzie na karte, a efekt ten sam:twisted:
Co do pytania RAW czy JPG-jak w pewnym momencie dojdziesz do wniosku: 'tutaj gdybym zrobil w RAW, to mialbym lepszy efekt', to zacznij robic rawy, a teraz JPG Ci raczej wystarczy;)
raw bez dwoch zdan ;]