Witam ponownie!
Mam pytanko jak w temacie, który aparat będzie lepszym wyborem?
Wersja do druku
Witam ponownie!
Mam pytanko jak w temacie, który aparat będzie lepszym wyborem?
Dla kogo i do jakiej fotografii?
Więc dla osoby, która zaczyna przygode z bardziej zaawansowaną fotografią.
Lubię focić krajobrazy, ludzie (portrety) oraz z zcasem jeszcze bym chciał dokupić coś do macro. Dodam jeszcze że do 400D na początek byłby KIT oraz 50/1.8
Kit w Canonie nada się do krajobrazów, choć lepszym szkłem jest jego nowa wersja ze stabilizacją. 50/1.8 w zupełności wystarczy na początek do portretów.
Do makro można go też użyć z pierścieniami pośrednimi. Ew. wybierać w mnóstwie obiektywów makro do Canona.
A na koniec dość przykra pointa: miałem ostatnio okazję oglądać zdjęcia z E-510. Od ISO 400 zaczyna się horror (szumy) w cieniach lub gdzie indziej jeśli zdarzy Ci się niedoświetlić. Jak dla mnie 400d daje dużo przyjemniejsze obrazy. Ale to moja subiektywna opinia.
A moja subiektywna opinia jest taka: skoro posiadacze aparatów z matrycą pełnoklatkową zachwycają się plastyką zdjęć i szczegółami faktur to dlaczego iść w przeciwną stronę i kupować aparat z jeszcze mniejszą matrycą?
Np. żeby mieć lżejszy zestaw korpus + obiektywy. Albo dłuższe tele.
Ale to wszystko teoria. Próbowałem złożyć dla siebie zestaw w E-systemie wykorzystujący te zalety i nie udało się...
Miałem Olka, mam Canona, więc temat mam z lekka "obcykany". :mrgreen:
Moja rada jest jasna i krótka: jeśli jesteś "on the budget", to kupuj Olka, a jeśli masz szanse wydać trochę kasy na lepszy sprzęt, to wchodź w system Canona.:mrgreen:
To jest decyzja dość ważna: wejście w konkretny system, bo na tych pierwszych zakupach przecież się nie skończy.:D
Zmiana systemu zwykle dość drogo kosztuje, bo trzeba wyprzedać zabawki z duża stratą.
Wiem. że w ostatnich czasach sporo ludzi zmieniło system Olka na Canona, jak wiele osób dokonało zmiany w odwrotnym kierunku - nie wiem.
Pozdrówka i dobrego wyboru systemu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Do krajobrazów to chyba i kit Olka się nada, a ma tę zaletę, że kosztuje mniej, niż tylko sam szerokokątny obiektyw Canona EFS 10-20.
No i można go kupić na raty 0%. :mrgreen:
Robiłem krajobrazy Olkiem E500 i szło nieźle.
Gorzej było w przypadku zdjęć w pomieszczeniach. :mrgreen:
Pozdrówka
P.S.
Moje doświadczenia z Olkiem dotyczą szkła 14-45, które było jednym z najlepszych szkieł kitowych na rynku.
Obecnie sprzedawany, nowszy wariant - 14-42 - nawiązuje do jakości typu szkieł kitowych Canona.
m.
A kolega raczej określił jaki obiektyw.
W takim przypadku wybierz Canona.Cytat:
Dodam jeszcze że do 400D na początek byłby KIT oraz 50/1.8
ten E510 wydaje się całkiem przyjemny, no i ten LiveView + IS w matrycy... Do tego jakościowo bez wątpienia lepiej wykonany od 400D. Jednak nie miałem okazji przestrzelać więc o jakości zdjęć wypowiadać się nie mogę. Aczkolwiek tester z portalu fotopolis zachwalał bardzo znikome szumy w wysokich ISO czyli 800/1600. Pozdrawiam