Mam Eos 30 + BP 300. Chcę dokupić jakiś obiektyw z ogniskową ok 400-500mm do foto ptaków. Możecie polecić mi jakieś rozwiązania. Firma, cena. Czy jest jakaś strona WWW, na której można zobaczyć obrazki z tych obiektywów?
Wersja do druku
Mam Eos 30 + BP 300. Chcę dokupić jakiś obiektyw z ogniskową ok 400-500mm do foto ptaków. Możecie polecić mi jakieś rozwiązania. Firma, cena. Czy jest jakaś strona WWW, na której można zobaczyć obrazki z tych obiektywów?
EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
EF 300mm f/4.0L IS USM
EF 400mm f/5.6L USM
Zalety:
ad. 1. wygoda zooma
ad. 2. jakosc optyki, swiatlo i IS
ad. 3. jakosc optyki i dlugosc
Wady:
ad. 1. optyka zooma
ad. 2. najkrotszy z calej trojki, z extenderem 1.4 (420mm) slabsza jakosc
ad. 3. brak IS
Kiedys byl taki show w tiwi... "Decyzja nalezy do ciebie" ;-)
Acha - ceny w miare podobne w kazdym z trzech przypadkow (400/5.6 najtanszy).
No, a coś tańszego i nie koniecznie canona?? Ostanio myślę o czymś takim: ORETEGOR 5,6/500mm używał ktoś z Was czegoś takiego?? Jak to rysuje? bo cena koło 600zł jest zachęcająca.
Jesli tanszy i nie Canon to moze Sigma 400mm f/5.6 APO? Tyle, ze dla ciebie Cychol chyba nie bardzo sie nada, bo to jest stary obiektyw, Sigma juz go nie ma w ofercie... wiec najprawdopodobniej z cyfrowymi puszkami nie bedzie dzialac. Jednak autora topicu ten akurat problem raczej nie dotyczy - Buteo foci taka wlasnie Sigma przykrecona do analoga, znaczy dziala ;-)
Najtaniej będzie kupić lustro na M42 (np http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50099297) + przejściówka EOS-M42. Jeśli lustro będzie za ciemne to np to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49896526.
Tyle, ze lusto jakoscia zdjec raczej nie grzeszy.
Sigma ma obiektywy w tym zakresie... APO nie sa takie zle... Sample z pewnoscia znajdziesz na pbase... Napewno bedzie taniej jak Canon'a... Niekoniecznie lepiej :D Wkoncu eLki canon'a nie maja sobie rownych :mrgreen:
A lustro to tak srednio sie nadaje... Bokeh jest okropny i jakosc tak roznie...
M42 do ptakow to raczej kiepski wybor, no chyba ze do wypchanych ;-)
Lustro nie ma przyslony i to chyba jego podstawowa wada.
Mysle ze do ptakow to tylko szklo z USM, IS tez by sie przydal ale to juz inna pulka cenowa.
Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
Sorry, NMSP :roll:
Jak można zrobić oko żywej muchy to można i ptaka. W końcu ptak też musi wylądować :lol: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
Także pewnie kupię tego Oretegora i potem będę narzekał (albo i nie) :lol: