-
Głębia ostrości - lustro
No właśnie, takie niecodzienne pytanie - czy ktoś wie jak to dokładnie jest z GO kiedy robimy zdjęcie obrazu odbitego w lustrze? To znaczy robimy zdjęcie lustra. Czy mała GO będzie obowiązywać również dla odbitego obrazu? Niby zasady optyki są proste, ale nie mam siły dzisiaj myśleć ;-)
Można samemu popróbować, ale może jakiś specjalista zna już temat :roll:
-
e no nie powiesz ze 20d nie ma przycisku podgladu glebi ostrosci! Wiec w czym problem stanac przed lustrem? Wlasciwie to sam ide sprawdzic :-)
-
kurcze to jednak nie takie proste, trzeba by chyba statyw wyciagnac...tez nie mam sily...
-
trochę teorii zawsze podbuduje nastawienie na nasępną sesję... :mrgreen:
-
Glebia ostrosci bedzie taka sama jesli odleglosc od fotografowanego przedmiotu do aparatu bedzie taka sama w obu przypadkach. Jesli odleglosc aparat-lustro bedzie 3m i odleglosc lustro-przedmiot bedzie 2 m to glebia ostrosci bedzie taka sama jak w przypadku odleglosci przedmiot-aparat rownej 5m. Tak to kombinuje.... :) Poza tym... Chyba zdjecie lustra to nie to samo co zdjecie przedmiotu odbitego w lustrze. ;) Bo przy zdjeciu lustra lustro jest przedmiotem :)
-
no właśnie, ale ponieważ lustro odbija obiekty z maksymalną głęcbią ostrości, więc czy fotografując powierzchnię lustra (tak ostrząc) uzyskamy cały odbity obraz z dużą GO, nawet jeśli damy minimalną przysłonę ?
-
nie. Stan kawalek od lustra i ustaw ostrosc na siebie, zobacz ze rama jest nie ostra, odwrotnie tak samo. Wydaje mi sie ze lustro nie ma zadnego wplywu na GO, zmienia sie tylko odleglosc do przedmiotu.
-
Kubaman, obraz, który widzimy w lustrze, nie powstaje optycznie na jego powierzchni! Optycznie powstaje w głębi lustra, bo lustro tylko odbija promienie, więc efekt jest taki, jakby przedmiot był za lustrem. Czyli jest tak, jak pisał mcdenko.
-
Potwierdzam :D Dokladnie tak jak mcdenko pisze i w teorii i praktyce. Zreszta lornetki sa robione na tej zasadzie.
-
szczerze mówiąc tak właśnie myślałem. Ale zrodził się w mojej głowie chytry pomysł poprawiania GO w kiepskich warunkach oświetleniowych przy pomocy lustra i nie mogłem sie powstrzymać .... ;-)