zmiana kitowego obiektywu EOSa 400d na... poradzcie pls.
Witam po raz pierwszy,
forum czytam od dawna ale jeszcze nie pisalem, mam jednak problem , potrzebuje porady wiec pisze wreszcie :)
jak w temacie - zmieniam kita z EOSa 400d. po drugim slubnym plenerze dla znajomych mam dosc, oni sa zadowoleni ja nie.
archiwum juz przeszukalem, Googla tez, www polskie i anglojezyczne i.... im wiecej czytam tym mam wiekszy metlik w glowie.
Generalnie potrzebuje jednego szkla, zakladam ze nie bede zmienial co chwila obiektywu jak tez niebardzo mam jak nosic caly arsenal.
założenia są takie:
- w miare szeroki kat na dole, tzn przy cropie 1,6 przynajmniej 18mm ale milo by bylo 17mm.
- dluga ogniskowa nie jest juz tak wazna ale zeby na portret starczylo czyli w okolicach 55-80mm (moze byc i wiecej jesli bedzie dobrze rysowal)
- jasny!! 1.8 byc nie musi ale jakos rozsadnie zeby portret mozna bylo zrobic z fajna GO
- dobrze i szybko ostrzacy
- ladnie rysujacy (ostre krawedzie bez fioletów na brzegach)
- dobrze jakby nie winietowal albo tylko nieznacznie
no i oczywiscie rozsadna cena, tzn do 1500
moje typy na chwile obecna to Canon 17-85mm USM IS albo Sigma 17-70 DC Makro, podobno jest tez Tokina z podobnymi parametrami ale nie mam z Tokina doswiadczen...
slyszalem i czytalem wiele o tych obiektywach, jakby teraz sie wypowiedzieli uzytkownicy to bede wdzieczny,
jesli znacie tez inne rozwazania, dobre obiektywy czy zamienniki to bardzo prosze o rade
z gory bardzo dziekuje za podpowiedzi, opinie i rady
pozdrawiam
Michal