Strona rusza we wtorek. No ciekawe może tam znajdzie się sprzęt foto za trochę mniejszą kasę niż na allegro. Może jacyś kolesie z Niemiec będą wystawiać 8)
Wersja do druku
Strona rusza we wtorek. No ciekawe może tam znajdzie się sprzęt foto za trochę mniejszą kasę niż na allegro. Może jacyś kolesie z Niemiec będą wystawiać 8)
Bardziej ciekawe czy PayPal będzie akceptował polskie karty płatnicze, bo czasem jak się chce coś w USA kupić to trzeba na kombinować z Money Order albo czymś innym. :roll:
Chyba coś źle rozumiesz :cry: Mnie się wydaje, że z naszego punktu widzenia cała różnica polega wyłącznie na jakimś serwerze o adresie np. www.ebay.pl i związanym z nim spolonizowanym interfejsie użytkownika. Natomiast kupić i sprzedać będziesz mógł dokładnie to samo co na www.ebay.de www.ebay.co.uk itp.Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
A mam takie pytanie: czy na sprzęt sprowadzany z UE jest nakładane cło, VAT, akcyza i inne tego typu obciążenia? Wydaje mi się, że juz nie... Ale wolałbym wiedziec NA PEWNO :mrgreen:
Przecież w Niemczech i Angli wystawiają rózni ludzie to nie są Ci sami globalni sprzedawcy to jak sobie to wyobrażasz ? To nie będzie polski podgląd tamtych aukcji tylko całkiem nowe nasze allegro bis.Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
dokladnie jak pisze Shadow - co prawda raz zalozone konto dziala na wszystkich e-bay'ach.. to nie zmienia to faktu, iz aukcje sa oddzielne
ceny beda takie jak na allegro - nie wiem czego sie spodziewacie? :) nizsze ceny nadal beda na ebay.com oraz ebay.de ...
Czyli to co zaśpiewa sprzedający plus shipping...?
To nawet opłaca się kupowac na angielskim ebayu...
Za sigmę 20/1.8 bez transportu wołają 165 funciaków
A niech to !
Te niskie ceny to na towar, który idzie z Hong Kongu :evil:
Wtedy dowala tyle wszystkich oplat, ze juz na pewno sie nie oplaci, aaaaaaaa
No to tak (bo uzywam)...
Konto dziala na wszystkich e-bay'ach, wiec mozna do obserwowanych (allegro tego chyba nie ma) dorzucic aukcje i z niemiec i z anglii...
Na liscie mamy aktualna cene w euro czy funtach, lokacje przedmiotu, pod spodem przeliczona na macierzysta walute skad wchodzimy, czyli np. dolary, przy czym tylko jesli sie logujemy z ebay.com a nie bezposrednio .de...
Interfejs zalezy skad dokladnie wchodzimy, mozna podorzucac na niemieckim aukcje do ulubionych i potem bic juz "po angielsku"... W ojro... Wyszukiwarka niestety szuka aukcji z danego kraju a nie globalnie, tak samo katalog :( Sprawia to wrazenie osobnego, ale w rzeczywistosci razem dosyc mocno w wielu miejscach... E-bay zreszta sie czesto tez dosyc zmienia wiec nigdy nic nie wiadomo...
Paypal tez globalny do tej pory... Myto placi odbierajacy pieniadze w/g ich kursu w zaleznosci od sumy a nie lokacji...
Nie wiem jak przy aukcjach w innej walucie i slaniu za granice tak do konca, bo z 300D z anglii sie rozmyslilem ze wzgledu na przesylke i nikt mi datkow zza granicy nie dawal, ale mysle ze to moze byc niezla alternatywa dla przesylajacych pieniadze za granice... W cenniku oplat sa sumy a nie lokacje skad dostajemy pieniadze...
Mozna do PayPal'a podpiac konto bankowe czy karte... Mozna tez wplacic jakas sume wczesniej za pomoca czeku czy przekazu i potem dysponowac... Wyplaty sie robi z konta z paypal'a "recznie"... Dostac mozna czek, na konto, extra karte...
A co do wysylki... Na dole aukcji jest taka ladna ramka "Shipping, payment details..." i pisze Germany only, USA, Worldwide i akceptowane metody platnosci... Mozna sie dogadywac oczywiscie...
Gwarantuje wam ze przy kupnie zza granicy skarbowka czy celnicy beda chcieli na tym lape polozyc i jak to ruszy to napewno beda clic i vatowac te paczki... Tak samo jak przy zakupach ze sklepow zza granicy... Podatki tutaj dorzucaja glownie sprzedawcy ktorzy posiadaja sklepy i chca to rozliczac, wiec to dowolnosc... Rownierz na dole pisze czy podatek jest doliczany czy nie i dla jakich lokalizacji ile...
Nie wiem jak wyjdzie z PayPal'em... Mozliwe ze myto bedzie podle, ale do tej pory nie spotkalem sie z jakimis duzymi kosztami dla kupujacego czy przesylajacego pieniadze (wylicytowane + przesylka), poniewaz to sprzedawca/odbierajacy placi, jakies stale oplaty plus iles procent w zaleznosci od wielkosci kwoty, ale znosnie... A to czy na granicy nie dorzuca swoich bonusow to juz inna bajka...
KuchateK, wszystko sie zgadza... tak jest tam gdzie ty jestes.
Paypal uwaza nasze banki za malo wiarygodne.. i nie chodzi o to ze sa duze stawki naliczane, tylko o to, ze wogle nie chca niczego naliczac!
Nie wiem o jakim cle mowisz i vacie - jesli kupujacy jest z Unii i sprzet ktory kupujesz rowniez jest w Unii to niczego nie nalicza.. bo w jego cenie jest juz podatek. Clo i vat dowala przy krajach spoza UE.. i ebay.pl nie ma tu nic do rzeczy.. bo przeciez i bez niego mozna bylo kupowac na innych ebayach.
Twoje informacje sa niewatpliwie cenne.. ale chyba nie do konca dla nas.. ;)