Chcialbym zrobic odblysnik do lampy 380EX.
Moze ktos mi podpowie jakich wymiarow ma on byc (slyszalem ze wielkosci palnika) oraz z jakiego tworzywa go zrobic ?
Wersja do druku
Chcialbym zrobic odblysnik do lampy 380EX.
Moze ktos mi podpowie jakich wymiarow ma on byc (slyszalem ze wielkosci palnika) oraz z jakiego tworzywa go zrobic ?
Najprościej - wytnij z białego kartonu prostokąt o szerokości mniej więcej palnika.
Na palinik załóż gumkę recepturkę, albo ze dwie (na zapas). Lampa nabiera wyglądu bardziej używanej (no bo trzeba coś tam gumka związać) - według mnie to zaleta (-:
Następnie zatykasz ten kartonik na palnik, tak aby był po Twojej stronie, a wysunięciem go ponad palnik regulujesz rozmiar odbłyśnika.
A nie lepszy będzie odbłyśnik "trapezowaty"?
W 580ex jest to kawalek cienkiego plastiku wielkosci rozpraszacza. Wysuwa sie razem z nim...
Ja znalazlem spory kawalek takiego materialu w drukarce HP ktora przeszla operacje "a moze bedzie cos fajnego" zanim trafila na smietnik (oslanialo plytke).
Mysle ze jak pogrzebac w papierniczym to mozna by znalezc jakies przekladki do segregatorow czy cos podobnego. Powinno sie mniej niszczyc jak "techtoorka".
Mysle tez ze drukarka swobodnie moze bez tego dzialac :twisted: Ten model (ktores 9xx) mozna bylo otworzyc bez uzywania srobokreta odchylajac na dole kilka zatrzaskow i zsuwajac cala obudowe do gory (no dobra, srobokretem bedzie latwiej :D)... Inne hp chyba maja identyczne rozwiazanie oslonki (jestem prawie pewien ze 660/610 ma cos takiego)...
Ciekawe jak sie sprawdzi zalaminowany kawalek kartki z bloku technicznego ?
Czy nie bedzie odbijal za mocno blysku.
Jak bedzie za mocno odbijal to go zmniejszysz :)
A zemy praktycznie bylo to nawet do niego i lampy przpy przyczepie o ! :D
Dam znac jak sie sprawuje
W krytycznych przypadkach sprawdza się nawet dłoń przyłożona od góry do lampy :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez minek
Jurku, dłoń zmienia kolor światła. Ale na BW - istotnie działa OK (-