................
Wersja do druku
................
no ale jak mozna Ci odpowiedziec na to pytanie skoro nie wiadomo do czego Ci bedzie potrzebny?! No wezmy np. C100-300 i S70-300: jakosc optyczna jest porownywalna ale canon to bardzo szybki USM a sigma ma podobno baaardzo wolny AF ktory zawiedzie Cie gdy bedziesz chcial zlapac cos co porusza sie dosc szybko. No i tu wlasnie pojawia sie pytanie: na czym Ci zalezy?
no to obawiam sie ze jesli wybierzesz sigme to bedziesz musial liczyc na fart ze akurat uda Ci sie wyostrzyc.Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
to poczekaj jeszcze 4 i wez 100-400 IS :wink: Gwarantuje ze bedziesz zadowolony :DCytat:
Zamieszczone przez mmsza
No wlansie. Sigma ma 'troszke' wolny AF i do tego tak glosny, ze przypadkiem moglby Ci sploszyc fotografowany obiekt :lol: Mam ta sigme dopiero od wczoraj wiec za duzo na jej temat nie moge powiedziec.
Dołaczę się do tematu, zastanawiam się na kupnem do 300D:
CANON EF 75-300 f/4.0-5.6 USM IS za 1600,- lub
CANON EF 70-200 f/4.0 L USM ZA 2400,-
Początkowo wybrałem 75-300 ze względu na zakres ogniskowych cenę i IS. A ta L-ka jest w dość atrakcyjnej cenie i właśnie "forum" mi zrobiło zamęt w głowie. Co byście polecili. Tylko nie pytajcie co fotografuję i do czego mi taki obiektyw potrzebny , bo na razie się bawię fotografią i fotografują wszystko.
W takim razie zdecydowanie CANON EF 70-200 f/4.0 L USM. Jesli mozesz sobie na to pozwolic to bierz!Cytat:
Zamieszczone przez Marfackib
Szkła, które wymieniłeś na początku, nie bardzo pasują do architektury i krajobrazów z prostego powodu. Są za wąskie na krótkim końcu. Ptaszki to co innego. Powiedzmy, że do ptaszków to 300mm jest prawie że OK.Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Tpop dobrze Ci podpowiada. Powinieneś skupić się na EF 100-300 lub Sigmie 70-300 II. Sigma jest wygodniejsza pod względem zakresu ogniskowych no i ma pseudomakro (skala 1:2 przy 300mm). Poza tym ma dobrą jakość optyczną (przynajmniej tak na to wskazują dostępne źródła w necie) ale wolny AF. Natomiast EF 100-300, poza dobrą jakością optyczną, ma szybki USM i FTM. Rozważ te różnice podczas podejmowania decyzji.
[ Dodano: Wto 22 Mar, 2005 3:23 pm ]
Zdecydowanie 70-200/4 :!:Cytat:
Zamieszczone przez Marfackib
Ja jako amator, wraz z 10D zabyłem 28-135.
Po roku pracy z zestawem, mam za mało z przodu, i z tyłu.
W sumie to raczej zdecydowałbym się na Canon 100-300 F/4,5-5,6 USM, ale już bym się zastanawiał nad 50mm, albo nad Canon EF 28-105 f/4-5.6. - jakies 600 PLN
Ale z drugiej strony sam choruję na 17-40 L Canona. (2600 PLN u MAREO200 z Allegro).
trzeba bylo brac 28-300 skoro jednym szklem chciales pokryc prawie caly zakes ogniskowych ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
nie, bo za ciężki.
wolę nosić 1 mały, jeden średni, 1 duży