Obiektyw do 400D, stały lub zoom, do około 200mm
Właściwie to poszukiwałem czegoś zupełnie długiego, ale kupno obiektywu poniżej 1000zł, który dobrze prezentowałby się przy 300mm jest po prostu niemożliwe. Zawężam zatem zakres poszukiwań do szkieł, które oferują co najmniej 70mm. Ważne, by konstrukcja nie była zupełnie tandetna, autofokus działał sprawnie (niekoniecznie szybko), a optyka była przyzwoitej jakości.
Mam standard kitowy, który jakoś tam się sprawdza, na razie mi starczy, ale chciałbym uzupełnić go czymś nieco dłuższym. Rozważam nawet zakup stało-ogniskowego.
Poczytałem trochę na optyczne.pl i mam kilka propozycji (cena do 800-900zł)
Canon EF 28-70 mm f/3.5-4.5
Canon EF 28-105 mm f/3.5-4.5 II USM
Canon EF 35-105 mm f/3.5-4.5
Canon EF 70-210 mm f/3.5-4.5 USM
Canon EF 70-210 mm f/4
Sigma 28-105 mm f/2.8-4 DG
Sigma 28-70 mm f/2.8-4 DG
Mógłbym przytoczyć jeszcze wiele, ale te miały dosyć dobre opinie oraz mieszczą się w zakresie cenowym.
Ja wiem, że Canon 28-70 czy Sigma 28-70 to niezbyt dobre uzupełnienie kita, ale jeżeli jakość jest dużo lepsze, to wolałbym je niż standardowy. Szczególnie interesuje mnie Wasza opinia na temat Canonów 70-210 (taki zakres byłby dla mnie wręcz idealny).
Liczę też na inne pomysły, z góry dziękuję za pomoc i witam, mam nadzieję częściej tutaj zaglądać.
Tak swoja drogą niektóre z obiektów Canona z oznaczeniem L, to prawdziwe cuda (jak wynika z opinii).
---
Właściwie mógłbym wykombinować nawet do 1200zł, ale obiektyw naprawdę musiałby być tego wart, mam też inne hobby, na które chciałbym przeznaczyć trochę gotówki. Bądźcie przekonujący.