jestem na przededniu zakupu lustra cyfrowego.
dotychczasowy sprzet: canon 500n + kit + helios 58mm + jupiter 135mm + pierscienie makro.
zastanawiam sie nad : 350/400D lub d70s. dodam,ze rozmiary 500n nie sa dla mnie problemem,wiec i glowna wada 350/400D tez zapewne nie bedzie przeszkadzala.a i pewnie grip zakupie od razu. z kolei d70 duzo lepiej lezy w reku i nie ma sie wrazenia "wydmuszki" z plastiku jak w canonie.
nie mialbym problemu z wyborem gdyby nie fakt,ze nikon nie mierzy swiatla z m42,optyka bardzo dobra i tania. gdyby "isc" w nikona,to pewnie sprzedalbym obiektywy ktore mam i kupil jakies 50mm do nikona. czyli zostalbym z jednym obiektywem. z canonem nie ma problemu,bo wykorzystalbym obecne szkielka.a na dodatek canon ma tansze szkla podstawowe(np 50mm AF),a lepsze z wyzszej polki. dodatkowa wada nikona- awaryjnosc.mam mozliwosc przywiesc aparat z w.brytanii,w tamtejszej sieci "jessops" mozna kupic aparaty z gwarancja,po naprawie np. lustra ,albo ze zwrotow klientow po zakupie. takie aparaty to tylko nikony,wiec chyba o czyms to swiadczy.
co polecacie?