Canon EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Voith
    Bywalec
    • 2006
    • 198

Canon EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM

Witam,

Mam problem - uzbierałem troche kasy i chce sobie kupić jakies tele - do fotografowania ptaszków, pojazdów etc. Na początku myślałem o 70-200 L f/4 ale kurcze - mam prawie 18 lat, szkło jest białe i strasznie sie w oczy rzuca - a przeciez nie kupuje sie po to obiektywu zeby leżał w domu. Pomyslałem o Canon EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM - akurat mam tyle kaski - co sądzicie o tym szkle ? Z pewnością odstaje od L, ale czy az tak bardzo ?
    Ostatnio edytowany przez Voith; 5262.
    Mniej sprzętu, więcej talentu.
  • chomsky
    Początki nałogu
    • 2005
    • 485

No troche ciemnawe i troche AF na dlugim koncu marudzi. Ale optycznie wydaje mi sie z cyfra pracowac dosc przyzwoicie. Chyba to szklo nienajgorzej znioslo " ucyfrowienie".
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Komentarz

• Skipper
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1112

Zamieszczone przez Voith Zobacz wpis
      Witam,

Na początku myślałem o 70-200 L f/4 ale kurcze - mam prawie 18 lat, szkło jest białe i strasznie sie w oczy rzuca - a przeciez nie kupuje sie po to obiektywu zeby leżał w domu.
      a jakbys miał 30 to co by było ?
      jesli sie boisz ze Cie okradną to owin go szmatą lub oklej czarną tasmą bo i o takim patencie słyszałem... a jak Cie beda mieli okraść to i tak okradną...

a swoją droga co za poj...any kraj, ze człowiek nie kupuje sobie tego co chce i na co go stac, bo sie boi ze go okradną...
      Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Voith
        Bywalec
        • 2006
        • 198

Zamieszczone przez Skipper Zobacz wpis
        a jakbys miał 30 to co by było ?
        jesli sie boisz ze Cie okradną to owin go szmatą bo i o takim patencie słyszałem... a jak Cie beda mieli okraść to i tak okradną...

a swoją droga co za poj...any kraj, ze człowiek nie kupuje sobie tego co chce i na co go stac, bo sie boi ze go okradną...
        No niestety - w sumie moge dozbierać na 70-200 f/4 a i na 18 urodziny moza 17-40 f/4 wpadnie, więc miałbym juz całkiem fajny komplecik szkieł.

Komentarz

• Rpoto
          Bywalec
          • 2005
          • 159

Kupuj to co chcesz i rób zdjęcia.
          Zapisuj numery seryjne sprzętu, aby w razie czego mieć o co się upominać.
          Jak mają ukraść to ukradną.
          Czego nikomu nie życzę.
          Czytam. Czytam.
          Robert
          Kalibrajce na Wyspach

Komentarz

• Blindseeker
            Uzależniony
            • 2006
            • 522

Canon 100-300 USM

No ja 2 tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem w/w obiektywu. Jak jestes zainteresowany przykładowymi fotkami, to podaj maila - coś
            podeślę :-)

Generalnie jestem zadowolony (wiadomo, nie jest to L, ale też cenia zupełnie inna - w moim przypadku niecałe 900 zł za nowy egzemplarz).

Pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

chce sobie kupić jakies tele - do fotografowania ptaszków, pojazdów etc.
              w sumie moge dozbierać na 70-200 f/4 a i na 18 urodziny moza 17-40 f/4 wpadnie, więc miałbym juz całkiem fajny komplecik szkieł.
              A ja zaproponuje Sigme 100-300 4 EX + TC 1.4x . AF porownywalny do 100-300, jakosc optyczna lepsza, czarny a z TC do ptaszkow smialo sie nada.

Komentarz

• Skipper
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1112

Zamieszczone przez Vitez Zobacz wpis
                A ja zaproponuje Sigme 100-300 4 EX + TC 1.4x . AF porownywalny do 100-300, jakosc optyczna lepsza, czarny a z TC do ptaszkow smialo sie nada.
                tyle ze ta sigma kosztuje w tej chwili prawie tyle co dwa 70-200 f4... u mnie kosztuje 1100 euro... to nawet 70-200 f4 z IS jest 50 euro tańśzy... 70-200 2.8 bez is kupisz za te pieniądze nowego

chcesz młodego z torbami puscic?

edit
                już pomijając fakt ze ta sigma wcale imponująco nie wygląda i nie rzuca sie w oczy pomimo ze czarna
                Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Skipper Zobacz wpis
                  chcesz młodego z torbami puscic?
                  Stad moj drugi cytat. Zamiast 17-40 4L + 70-200 4L juz lepiej Sigme 100-300 4 EX z TC 1.4. Bo po co 17-40 4L do ptaszkow ?

A co do opinii o Sigmie 100-300 to mnostwo ich na forum i nie widzialem zadnej, ktora "nie wygladala imponujaco" a wprost przeciwnie

Komentarz

• Voith
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 198

17-40 4L to nie do ptaszków 17-40 to tak zamast kita - w miare szeroki etc

Komentarz

• Skipper
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1112

Bo po co 17-40 4L do ptaszkow ?
                      ptaki czasem kluczem(a czasem nawet stadami jak u Hitchcocka) latają to tak aby sie cały klucz w kadrze zmiescił

A co do opinii o Sigmie 100-300 to mnostwo ich na forum i nie widzialem zadnej, ktora "nie wygladala imponujaco" a wprost przeciwnie
                      ja nie mialem na mysli parametrów co wygląd przypominający bazooke i to była ironia :-P

Komentarz

• goobie
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 102

>> Blindseeker

bardzo proszę o jakieś sample z C100-300...
                        czaiłem się na sigmę ale chyba zaczekam/dozbieram na to szkło...
                        i jeśli można - gdzie tego szukać w dobrej cenie??
                        Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Komentarz

• comatus
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 725

Mam takie pytanie.
                          Przeglądałem sobie ebay.co.uk w poszukiwaniu 100-300 i znalazłem coś takiego http://cgi.ebay.co.uk/CANON-ZOOM-LEN...QQcmdZViewItem
                          Wie ktoś może coś więcej o tym obiektywie? Bo z wyglądu to taki dziwny

Komentarz

• goobie
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 102

'comatus'

a to nie jest czasami bagnet FD ??? do jakiej puszki to ma być ??
                            Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Komentarz

• comatus
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 725

Ogólnie to mam 300D, ale o ten obiektyw pytam tak z ciekawości :razz:

Komentarz

Pracuję...
                              X