Zdjecia z sesji 11.11.2005 w Zielonkach pod Warszawa
1)
2)
3)
4)
5)
Wersja do druku
Zdjecia z sesji 11.11.2005 w Zielonkach pod Warszawa
1)
2)
3)
4)
5)
Ostatnie mi się podoba.... :D
Ile żeś płacił? czy za free?
Free. To ostatnia fotka to moja faworytka.
Na tej ostatniej to tak troche mniej widać że ostro wytapetowana ;)
Prawnych? Tylko gdybys nie byl autorem tych fotek to bylby problem.
Wizerunek juz publikowany i dostepny dla wszystkich (nie trzeba sie logowac itp), czyli modelka wyrazila zgode na publikacje wizerunku, jesli masz w umowie ze tylko w konkretnym miejscu to umowa ma sens tylko gdy to konkretne miejsce publikacji jest w jakis sposob chronione przed rozprzestrzenianiem zdjec - powyzszy link nie jest nijak chroniony. Wiec raz opublikowane zdjecie mozna publikowac gdzie indziej za zgoda autora zdjecia.
Chyba ze jest tu jeszcze jakis bardziej skomplikowany prawny kruczek, bo naprawde dziwi mnie ze publicznie dostepnego zdjecia gdzie indziej nie mozesz upublicznic.
Vitez wiem znam ten artykul prawny. Nie w tym rzecz. Za na mowa Chmiela chcailem pokazac te fotki na tym forum.Pewnie czesc z was pamieta jak zostalem zjechany jakis czas temu za sesje ktora zrobilem innej dziewczynie w plenerze. W umowie podpisane jest (a raczje bedize ) ze moge zamiescic foty we wlasnym portfolio, stronie interentowej czy forum. To koniec. Wiec sie zgadza.Modelka zgodizla sie zamiescic na forum agencji te fotki, a ja musze ise z nia tlyko spotkac i podpisac umowe. Dlatego przesylam linka. Nie chce sie narazic i przegiac.Po co. Juz niedlugo bede mogl je zamiescic na loozie ;) wiec teraz taka wersja poporstu. ;)
Zdjęcia fajne podobają mi się. Jedyne co mnie razi to trochę za mocno moim zdaniem wybielone oczy. Widać to w szczególności na nr 8 - oczy białe a na zęby chyba nie zwróciłeś uwagi :wink:
yyyyy, no niewim co powiedziec.Ale gafe strzelielem... dizeki poprawie lepiej zanim modele oddam :P
Radzę podpisywać "Oświadczenie modela" przed robieniem zdjęć.
Poza tym wystarczy symboliczna opłata 20 PLN i zezwolenie za publikację i zdjęcia są twoje do końca życia.
Nawet sam kwitek 20 pln za pozowanie daje ci sporo.
Jak widać że na fotce, że ktoś pozuje a wziął za to kasę to zgoda jest domyślna.
Możesz robić z nimi co chcesz.
Ja bez oświadczeń fotografuję tylko rodzinę :mrgreen:
to jest troche inna sytuacja. Akcja agencji polega na tym, ze kazda osoba robiaca przy danej sesji robi to za darmo. Ale dizeki temu moze uzyc fotek do publikacji swoim portfolio czy stronie internetowej.